reklama

Trnavské kostoly otvorili svoje brány turistom

Uvoľňovanie protipandemických opatrení so sebou prináša aj oživenie turizmu. Návštevníkov Trnavy už vítajú aj sakrálne pamiatky. Tie však budú v nasledujúcich mesiacoch vyťažené, keďže v nich budú prebiehať zameškané svadby a obrady. Na vstup do kostolov ale návštevníci môžu využiť organizované prehliadky so sprievodcom trnavského turistického informačného centra.

V niektorých dňoch individuálna návšteva kostolov ani nebude možná. Ide najmä o Baziliku sv. Mikuláša, ktorá zostane zatvorená pre verejnosť každú sobotu počas celého leta ako aj počas prvých jesenných mesiacov. Mesto Trnava však umožní vstup turistom do baziliky aj počas sobôt, no len ako vopred rezervovanú prehliadku so sprievodcom.

„Chceli by sme návštevníkom sprístupniť sakrálne pamiatky aj v soboty, kedy je o ich prehliadku najväčší záujem. Náš sprievodca ich prevedie a dostanú aj profesionálny výklad plný zaujímavých informácií. Okrem toho zabezpečíme, že v bazilike bude obmedzená skupina ľudí a táto pamiatka v čase ich návštevy nebude plná iných turistov,“ hovorí Alexander Prostinák, zastupujúci výkonný riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.


Katedrála sv. Jána Krstiteľa

Ilustračné foto: trnava-live.sk / Patrik Pokorný

V pracovných dňoch je Bazilika sv. Mikuláša voľne prístupná pre verejnosť od 10:00 do 12:30 hod. Nasleduje prestávka a po nej môžu turisti túto pamiatku opäť navštíviť od 14:00 do 16:00 hod.

V júli a v auguste sa otváracia doba predlžuje až do 17:00 hod. Počas nedieľ je bazilika otvorená od 14:00 do 17:00 hod.

Za návštevu určite stojí aj Katedrála sv. Jána Krstiteľa, ktorá má podobné otváracie hodiny. Rímskokatolícky farský kostol je ale verejnosti prístupný aj v sobotu od 11:00 do 16:00 hod. Naopak, v nedeľu je pamiatka zatvorená a nie je možné ju navštíviť ani po objednaní.

Záujemcovia o organizovanú prehliadku baziliky alebo katedrály si môžu prehliadku objednať na stránke Regiónu Trnava alebo v Turistickom informačnom centre.

Bazilika sv. Mikuláša patrí k najvýznamnejším sakrálnym pamiatkam mesta. Kostol slúži ako katedrála ostrihomskej arcidiecézy už dlhých 300 rokov. Prvé zmienky o tejto stavbe siahajú až do 11. storočia a hlavná loď kostola dosahuje výšku 18 metrov.

Katedrála sv. Jána Krstiteľa je najväčší a najhonosnejší dvojvežový kostol v Trnave. Tento ranobarokový chrám sa stal vzorom pre nový koncept sakrálnej architektúry v celej krajine.

Dominantou kostola je celodrevený oltár z roku 1640 s výškou 20,3 m a šírkou takmer 15 m. Je najvyšším dreveným ranobarokovým oltárom na Slovensku a zároveň patrí medzi najkrajšie v Európe.

V roku 1978 pápež Ján Pavol II. povýšil chrám sv. Jána Krstiteľa na katedrálu a v roku 2003 ho sám aj navštívil.

Ulož ako PDF
Napísal 11. júna 2021 14:42. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Spoločnosť, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.