reklama

Kaštieľ v Dolnej Krupej rekonštruujú, ale jeho anglické záhrady a iné pamiatky sú počas leta prístupné verejnosti

Obec Dolná Krupá neďaleko Trnavy znovu otvára brány svojich pamiatok. Je známa nielen historickými stavbami, ale aj slávnymi osobnosťami, ktoré tu kedysi žili. Prostredníctvom prehliadok so sprievodcom tak môžete navštíviť miesta, kde kedysi komponoval Ludwig van Beethoven a slávna grófka Choteková pestovala najkrajšie ruže v strednej Európe.

V rámci siedmich divov Dolnej Krupej je určite dominantou a miestom, ktoré stojí za to navštíviť, miestny kaštieľ s anglickým parkom.

Do dnešnej podoby bol vystavaný v prvej polovici 19. storočia a radí sa medzi najkrajšie klasicistické budovy na Slovensku. V kaštieli sa nachádza múzeum dejín hudby a hudobných nástrojov. Celá budova sa po dlhých desaťročiach dočkala svojej rekonštrukcie a je v súčasnosti uzavretá.

FOTO: Trnava Tourism

„Keďže je kaštieľ momentálne verejnosti neprístupný, radi by sme umožnili návštevníkom aspoň vstup do anglického parku pri kaštieli. O jeho slávnej histórii porozprávajú sprievodcovia v rámci prehliadok Sedem divov Dolnej Krupej. Pripravili sme tri pevné termíny prehliadok a to 24. júla, 21. augusta a 18. septembra 2021. No naši sprievodcovia sú k dispozícii aj na individuálne prehliadky podľa termínu, ktorý si návštevníci zvolia,“ povedal Alexander Prostinák, zastupujúci výkonný riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

Park pri kaštieli bol navrhnutý podľa anglického vzoru a patril k tým najkrajším v Uhorsku. Dodnes sa pýši množstvom stavieb, ako sú jazerá s ostrovom, sochy, umelá jaskyňa či vodopády, ktoré dajú priestor na oddych a zábavu ako malým, tak aj veľkým návštevníkom.

V záhradách parku si môžete pozrieť aj pamätník známeho skladateľa Ludwiga van Beethovena, ktorý tu vraj zložil svoju slávnu Sonátu mesačného svitu.

Niektoré z divov Dolnej Krupej sa zachovali dodnes a sú prístupné verejnosti. Iné sú už len spomienkou na vzácne časy minulého storočia. Jedným z existujúcich divov je na prvý pohľad nenápadný dedinský kostol sv. Ondreja, ktorý ukrýva skvosty umenia začiatku 19. storočia.


Rozárium M.H. Chotekovej Medolandia

FOTO: Trnava Tourism

Súčasťou prehliadok je aj vstup do podzemných krýpt šľachtických rodov, ktoré sú inak verejnosti neprístupné.

„Rovnako je to aj s mauzóleom šľachtickej rodiny Chotekovcov, ktoré je inak uzatvorené. V závere prehliadky sa pozrieme aj do miestneho rozária, ktoré sa nachádza neďaleko už zaniknutej slávnej ružovej záhrady grófky Márie Henriety Chotekovej,“ priblížil sprievodca Slavomír Dzvoník.

Historické rozárium zaniklo počas druhej svetovej vojny, ale miestna rodina Kudláčových obnovila tradíciu pestovania ruží pri kaštieli v Dolnej Krupej. Na pamiatku ružových záhrad vytvorila nové rozárium v areáli Medolandia, kde pestujú vyše tisíc ruží.

Rastie v ňom aj ruža, ktorá nesie názov slávnej pestovateľky „ružovej grófky“ Márie Henriety (Rosengräfin Marie Henriette). Miestne medovinárstvo z jej voňavých lupienkov vyrába ružovú medovinu, ktorá rovnako stojí za ochutnanie.

„Vstup do medovinárstva, ako aj jeho prehliadka s degustáciou, sú možné individuálne po skončení prehliadky ružových záhrad so sprievodcom,“ uviedol správca rozária Stanislav Petráš. Ružové záhrady sú počas leta v plnom rozkvete a sú vhodným miestom na prechádzku či piknik.


Mauzóleum

FOTO: Trnava Tourism

Informácia o programe prehliadok:

Trasa prehliadky:
Múzeum – Kostol – Krypty – Mauzóleum – Kaštieľ – Park – Rozárium Medolandia

Termíny:
24.7.2021, 21.8.2021 a 18.9.2021
Prehliadka sa dá rezervovať aj mimo termínov na individuálnu požiadavku v Turistickom informačnou stredisku v Trnave alebo na www.regiontrnava.sk (minimálne 5 osôb).

Cena prehliadky:
12 eur/osoba sú zahrnutí sprievodcovia a vstupy do všetkých objektov.

Začiatok, trvanie a miesto prehliadky:
Stretnutie pred Kostolom sv. Ondreja v Dolnej Krupej o 13:00 hod.
Trvanie 2,5 hod.

Ulož ako PDF
Napísal 22. júla 2021 9:34. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava, Z regiónu. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.