reklama

Divadlo Jána Palárika otvára novú sezónu príbehom o sile ľudskosti

Divadlo Jána Palárika uvádza novú inscenáciu v štúdiu a predstaví dielo Pomalý svet Roberta Castlea z pera Norma Fostera v réžii Jána Štrbáka, ktorý sa postaral aj o preklad. Premiéry sa uskutočnia dve, 1. a 2. októbra 2021.

„Novú sezónu otvárame titulom, ktorý divákovi prináša povzbudenie a vieru v pozitívne ľudské vlastnosti. Po nesmierne vyčerpávajúcom roku plnom tragických správ a dramatických udalostí sme sa rozhodli vytvoriť inscenáciu, počas ktorej môžeme na chvíľu spomaliť a prestať sa upriamovať na negatívne správy. Práve naopak. Inscenácia Pomalý svet Roberta Castlea nás upriamuje na to, čo dokáže byť na človeku obdivuhodné a inšpiratívne,“ povedala Lucia Mihálová, dramaturgička divadla aj inscenácie.

Autorom hry je najúspešnejší kanadský dramatik Norm Foster. Napísal viac ako päťdesiat hier, ktoré sa s veľkým úspechom hrajú po celom svete. „Jeho hru Pomalý svet Roberta Castlea uvádzame ako prví na Slovensku,“ dodáva Lucia Turňová, marketingová riaditeľka.

FOTO: Divadlo Jána Palárika

Dej sa sústreďuje na tridsaťročného mentálne postihnutého Roberta, ktorý žije so svojou matkou Claire. Claire sa dozvedá, že má rakovinu a rozhodne sa nájsť pre Roberta niekoho, kto sa o neho postará, keď ona zomrie.

Ako nájomníčka k nim prichádza Holly, ktorá má vo svojom živote poriadny zmätok. Najmä potom, čo zistí, že čaká dieťa so svojím bývalým profesorom. Vďaka detsky úprimnému Robertovi objavuje pravé ľudské hodnoty ako nezištnú lásku, obetavosť, súcit, láskavosť.

Hoci príbeh vyzerá na prvý pohľad tragicky, Norm Foster sa vyhol akémukoľvek sentimentu, pátosu a moralizovaniu. Pomohol mu v tom originálny humor, ktorý vnáša do dialógov ľahkosť i v tých najťaživejších situáciách.

Ján Štrbák vo svojom režijnom prístupe kládol dôraz najmä na autentické vykreslenie charakterov a detailné rozkrývanie ich vzťahov. Scénu a kostýmy vytvorila výtvarníčka Katarína Žgančíková.

V hlavných postavách Claire a jej syna Roberta uvidíte Máriu Jedľovskú a Braňa Mosného. Ďalšie postavy stvárňujú Michal Jánoš, Miroslav Beňuš a ako hosť poslucháčka herectva VŠMU Dana Droppová.

„Krehký príbeh o Claire a Robertovi nadchne divákov svojou nefalšovanou úprimnosťou a fascinujúcim pohľadom na svet okolo nás, aký poznáme aj z kultového filmu Forrest Gump,“ uzatvára Lucia Mihálová.

S ohľadom na pandemickú situáciu a obmedzenú kapacitu sa Divadlo Jána Palárika rozhodlo organizovať obidve premiéry len pre zaočkovaných divákov.

Ulož ako PDF
Napísal 23. septembra 2021 7:49. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Kultúra, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.