reklama

Do začiatku zimy počíta mesto s výsadbou takmer 700 nových stromov

Do začiatku zimy počíta Mesto Trnava s výsadbou takmer sedem stoviek nových stromov.

Nové stromy plánuje radnica vysadiť vo viacerých lokalitách na území mesta aj v extraviláne. V rámci jesennej výsadby má pribudnúť celkom 691 nových stromov v predpokladanej hodnote 173-tisíc eur s DPH.

Mesto vo verejnej súťaži, prostredníctvom ktorej hľadá dodávateľov drevín s najlepšími ponukami, stanovilo konkrétne lokality aj druhové zloženie stromov.

Deväťdesiat drevín mesto zakúpi pre projekt Strom do domu, prostredníctvom ktorého si Trnavčania vysadia stromy dodané mestom na vlastných záhradách alebo pozemkoch.

Ilustračné foto: trnava-live.sk

Tri desiatky stromov budú vysadené v lokalite Beethovenovho parku na Prednádraží. Pôjde o pagaštany pleťové, brestovce austrálske a duby cerové.

Na Rybníkovej ulici nahradí nedávno vyrúbané topole 30 nových stromov. Konkrétne vysadia štrnásť brestovcov austrálskych, dvanásť jaseňov mannových a štyri platany javorolisté.

V Parku Janka Kráľa pribudne 24 nových jaseňov štíhlych.

V lokalite cyklotrasy Medziháj vznikne nové aleja, ktorá bude pozostávať z 237 nových stromov. Z hľadiska druhového zloženia bude mať najväčšie zastúpenie javor horský – 213 kusov, navrhnutá je aj výsadba štrnástich čerešní a desiatich líp malolistých.

Na Štrkoch na rôznych miestach v tomto území vysadí mesto 226 stromov. Najviac bude gaštanov jedlých (60 kusov), dubov letných (51) či javorov poľných (45), zastúpenie budú mať aj jaseň štíhly (35), lipa malolistá (28) a čerešňa vtáčia (7),

V ďalšch lokalitách v rámci mesta (Rybníková – Špačinská, Hlavná, ZŠ Modranka, ZŠ Vančurova, Kamenný mlyn) pribudne v rámci jesennej výsadby spolu 34 nových stromov.

Napokon 20 nových drevín vysadia ako náhradu za vyschnuté stromy z predchdázajúcich výsadieb na Zátvore, Podjavorinskej, Spartakovskej a iných miestach. Pôjde napríklad o platany, lipy, jasene či javory.

Ulož ako PDF
Napísal 12. októbra 2021 9:43. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.