reklama

Javory, slivky, moruše aj oskoruše. Projekt Strom do domu prinesie na súkromné pozemky Trnavčanov 90 nových stromov

Deväťdesiat Trnavčanov si v najbližších týždňoch adoptuje strom od mestskej samosprávy. Radnica v snahe zvýšiť počet a rovnomernejšiu výsadbu stromov na území mesta ponúkla obyvateľom možnosť získať strom a dať mu domov vo svojej záhrade v rámci projektu Strom do domu.

Záujemcovia o účasť na projekte sa mohli prihlásiť prostredníctvom online dotazníkov, vybrali si drevinu podľa svojich predstáv.

Podmienkou bolo, aby dokázali stromu vybrať vhodné miesto na vlastnom pozemku a zebezpečiť mu dostatočnú starostlivosť a prosperujúcu budúcnosť.

Ilustračné foto: trnava-live.sk

Dodanie a výsadba stromov v rámci projektu Strom do domu prebehne zrejme počas novembra 2021.

Výsadba nových stromov na súkromných pozemkoch a záhradách pomôže v lepšom rozptyle drevín na území mesta. Samosprávy vo výsadbe limituje najmä skutočnosť, že tak môže robiť iba na vlastných pozemkoch, ďalšie obmedzenia vytvárajú aj podzemné inžinierske siete, dopravná situácia alebo šírka uličného profilu.

Z 90 stromov, ktoré si obyvatelia vysadia, bude najviac javorov (amurský, poľný, mliečny), spolu 21 kusov.

Do trnavských záhrad vysadia aj po 15 sliviek a 15 muchovníkov, desať jaseňov, sedem gdul obecných, päť hrabov, po štyri lipy malolisté a moruše biele, tri hrušky obyčajné, po dva hlohy a oskoruše, v meste pribudne aj po jednom gaštane jedlom a dube cerovom.

Noví majitelia stromov pripravia jamu na výsadbu, ostatné veci (dovoz dreviny, samotná výsadba, ukotvenie, vytvorenie závlahovej misy a prípadné drobné úpravy rezom) má zabezpečiť mesto.

Hlavnou povinnosťou účastníkov projektu bude najmä zalievanie, o odbornú starostlivosť sa má postarať raz ročne samospráva prostredníctvom dodávateľských firiem.

Ulož ako PDF
Napísal 19. októbra 2021 8:40. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.