reklama

Župa chce získať milión eur na modernizáciu desiatich inštitúcií, investície majú putovať aj do divadla či knižnice

Trnavský samosprávny kraj požiada o nenávratný finančný príspevok na podporu udržateľnosti a odolnosti 10 kultúrnych inštitúcií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Projekty v celkovej hodnote viac ako milión eur majú za cieľ zvýšiť atraktivitu zriaďovanej kultúry pre návštevníkov v období po pandémií ochorenia Covid-19.

„Regionálne kultúrne inštitúcie sú dlhodobo podfinancované. Preto oceňujem, že samosprávy vrátane žúp môžu žiadať o eurofondový príspevok na ich modernizáciu v novej výzve. Pripravili sme 10 projektov v hodnote od 40-tisíc eur do 190-tisíc eur. Spolu môžeme získať viac ako milión eur na modernizáciu technického vybavenia hlohovskej hvezdárne, modernizáciu ozvučenia a osvetlenia veľkej sály Divadla Jána Palárika v Trnave alebo obnovu interiéru Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici,” skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.


Rekonštrukcia Zrkadlovej sály Divadla Jána Palárika

Ilustračné foto: TTSK

V Trnave chce župa zmoderrnizovať ozvučenie a osvetlenie vo veľkej sále Divadla Jána Palárika v hodnote 190-tisíc eur, pre Knižnicu Juraja Fándlyho plánuje získať prostredriedky na modernizáciu a zvýšenie hygienického štandardu verejných priestorov knižnice za 90-tisíc eur.

Výzva Ministerstva kultúry Slovenskej republiky je v objeme takmer 15 miliónov eur. Tieto finančné prostriedky zo zdrojov Európskej únie môžu použité na zvýšenie kvality poskytovaných služieb alebo na zlepšenie úrovne hygienických štandardov kultúrnych inštitúcií v regiónoch.

Na každý projekt je možné požiadať maximálne 200-tisíc eur. Minimálna výška príspevku pre knižnice, hvezdárne a planetáriá je 30-tisíc eur, pre ostatné kultúrne inštitúcie ide o minimálnu sumu 50-tisíc eur.

Zámer podať žiadosti o eurofondy, ako aj ich 5-percentné spolufinancovanie z rozpočtu župy, budú schvaľovať krajskí poslanci na svojom zasadnutí v stredu 20. októbra 2021.

Kultúrna inštitúcia, názov a rozpočet pripravovaného projektu:

1. Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci
„Reflexná inovatívna modernizácia technického a technologického vybavenia Hvezdárne a
planetária v Hlohovci“
120 000,- EUR

2. Záhorské múzeum v Skalici
„Expozícia Osobnosti Záhoria“
110 077,- EUR

3. Záhorská knižnica
„Modernizujeme sa RFID“
60 000,-EUR

4. Divadlo J. Palárika v Trnave
„Modernizácia ozvučenia a osvetlenia vo veľkej sále divadla Jána Palárika v Trnave“
190 000,- EUR

5. Balneologické múzeum I. Wintera v Piešťanoch
„Modernizácia vstupných priestorov a priestorov prvého kontaktu a zvýšenie ich funkčných
štandardov“
53 000,- EUR

6. Žitnoostrovské múzeum v Dunajskej Strede
„Nová tvár Žitnoostrovského múzea“
150 000,- EUR

7. Knižnica J. Fándlyho v Trnava
„Modernizácia a zvýšenie hygienického štandardu verejných priestorov knižnice“
90 000,- EUR

8. Záhorská galéria J. Mudrocha v Senici
„Modernizácia a obnova interiéru galérie“
55 881,57 EUR

9. Vlastivedné múzeum v Hlohovci
„Adaptácia podkrovia výstavnej siene múzea na vedeckú knižnicu a archív múzea“
143 717,- EUR

10. Žitnoostrovská knižnica v Dunajskej Strede
„Obnova a modernizácia interiéru pre používateľov“
40 000,- EUR

Ulož ako PDF
Napísal 18. októbra 2021 10:28. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.