reklama

Začína sa rekonštrukcia Zrkadlovej sály Divadla Jána Palárika, župa investuje pol milióna eur

Trnavský samosprávny kraj ukončil verejné obstarávanie na rekonštrukciu Zrkadlovej sály Divadla Jána Palárika v Trnave, ktorého je zriaďovateľom. Úspešným uchádzačom sa stala spoločnosť Pamarch, ktorá vo verejnom obstarávaní ponúkla cenu 502 – tisíc eur.

„Ukončili sme verejné obstarávanie na rekonštrukciu Zrkadlovej sály a vedľajšieho salónika na prvom poschodí Divadla Jána Palárika v Trnave. Do pokračovania komplexnej obnovy tejto historickej perly mesta investujeme ďalšieho pol milióna eur. Obnovená bude cenná výzdoba stien a stropov. Pribudnú nové lustre, ktoré odborníci vyrobia podľa dobových fotografií,“ avizoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Práce na rekonštrukcii národnej kultúrnej pamiatky by sa mali začať v druhej polovici júna 2021. Ukončenie prác je naplánované na október tohto roka.

FOTO: Divadlo Jána Palárika

Štuková výzdoba stien a stropov bude obnovená v zmysle primárnej povrchovej úpravy z obdobia svojho vzniku. Pôvodný drevený obklad bude odborne zrenovovaný a v miestach poškodenia opravený.

Obnovený bude aj vstupný portál, pričom po oboch stranách budú umiestnené zrkadlá. V divadelnom salóne bude opravená podlaha, vynovené budú aj šatne a sociálne zariadenia. Súčasťou rekonštrukcie je aj vybudovanie vzduchotechniky, ktorá bude zároveň klimatizovať. 

Obnovou a kompletnou výmenou okien prešla v roku 2019 čelná fasáda divadla z Trojičného námestia. Vzhľad fasády sa vrátil do prvej polovice 19. storočia tak, ako ju v roku 1831 navrhol staviteľ Bernard Grünn.

V roku 2021 bola časť fasády divadla zo strany Divadelnej ulice zrenovovaná a jej štuková výzdoba obnovená v klasicistickom výraze. Tiež boli osadené historické repliky okien a drevených žalúzií, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou divadla.

Budovu divadla postavilo v roku 1831 mesto Trnava podľa projektov architekta B. Grunna. Slávnostne otvorenie divadla sa uskutočnilo 26. decembra 1831.

Úvodné predstavenie i predstavenia v ďalších rokoch sa hrali po nemecky, neskôr pribudla maďarčina. Slovenčina zaznela z javiska trnavského divadla po prvý krát až 11. januára 1869, kedy tu slovenskí ochotníci zahrali Kotzebueho drámu Gróf Beňovský.

INFO:

26. 12. 1831 otvorenie budovy divadla
1869 – prvé uvedenie divadelnej hry v slovenskom jazyku
1907 – prestavba v rámci ktorej jednoduchú klasicistickú fasádu zo strany námestia vyzdobili v secesnom – neobarokovom štýle, pribudli nové vysoké okná, balkóny a v interiéri bola vytvorená reprezentačná zrkadlová sieň, ktorá sa zachovala dodnes 1948 – 1960 ďalšia rozsiahla rekonštrukcia budovy divadla /z pôvodnej budovy zostali iba obvodové múry. Železobetónová konštrukcia ko­pírovala pôvodný pôdorys, lóže neobnovili, ani cennú historickú výzdobu. Javisko prehĺbili, pridali veľký priestor na odkladanie kulís na pravej strane, namontovali točňu a ťahy.
1.1.1960 – zriadené Krajové divadlo v Trnave do ktorého boli delimitované dva súbory Dedinského divadla, Zriaďovateľom Západoslovenský krajský národný výbor
30.6.1965- ukončená činnosť Krajového divadla
1965 -1973 – Stála divadelná scéna – zriaďovateľom Okresný národný výbor Trnava
1.1.1974 – zriadené profesionálne Divadlo pre deti a mládež – zriaďovateľ Ministerstvo kultúry
1.4.1990 – zmena názvu na Trnavské divadlo – zriaďovateľ Ministerstvo kultúry
1.1.1997 – Trnavské divadlo – zmena zriaďovateľa – Krajský úrad Trnava
1.1.2002 – zmena názvu na Divadlo Jána Palárika – zriaďovateľ Krajský úrad Trnava
2001-2003 – rekonštrukcia budovy divadla /výmena vykurovacieho systému, renovácia veľkej sály divadla, vybudovanie nového hracieho priestoru v suteréne divadla – štúdio
17.1.2003 – otvorenie štúdia
1.4.2002 – Divadlo Jána Palárika – zriaďovateľ Trnavský samosprávny kraj
(Zdroj: TTSK)

Ulož ako PDF
Napísal 15. júna 2021 7:14. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.