reklama

Klimatický štrajk v Trnave – študentky a študenti naprieč Slovenskom sa spájajú týždeň pred Konferenciou OSN o zmene klímy

Študentské klimatické hnutie sa pripravuje na ďalší globálny štrajk za klímu, ktorý sa uskutoční v piatok 22. októbra 2021. Na Slovensku sa bude konať v piatich mestách – v Bratislave, Banskej Bystrici, Trnave, Prešove a Žiari nad Hronom.

Začiatok zhromaždenia v Trnave je o 12.00 hodine na Trojičnom námestí.

Hlavnou požiadavkou štrajku je okamžité prijatie radikálnych opatrení v oblasti klimatickej krízy, ktoré budú v súlade s Parížskou dohodou a pomôžu udržať nárast priemernej globálnej teploty pod hodnotou 1,5°C.

Požiadavky štrajku sú smerované ako na slovenskú vládu, tak aj na svetové politické špičky, ktoré sa týždeň po štrajku stretnú na Konferencii OSN o zmene klímy v škótskom Glasgowe.

„Spoločne so študentkami a študentami z iných miest a krajín vyzývame na ukončenie financovania všetkých nových fosílnych palív a projektov z verejných zdrojov, zaplatenie reparácií najviac zasiahnutým krajinám i komunitám zo strany najväčších znečisťovateľov a spravodlivú transformáciu, ktorá bude v súlade s myšlienkami klimatickej spravodlivosti,” uvádza Katarína Slováková zo študentského kolektívu Z lavíc do ulíc.

Globálne klimatické štrajky sa túto jeseň nesú v duchu hesiel #UprootTheSystem a #ZmeňmeSystémNieKlímu.

Študentské klimatické hnutie chce týmto naratívom poukázať na systémové príčiny klimatickej krízy a ich prepojenia na ďalšie socio-ekonomické krízy a nerovnosti, ktorých riešenia musia byť integrálnou súčasťou systémových zmien aj v oblasti klímy.

Linda Selnekovičová, jedna z organizátoriek štrajku v Trnave, dodáva: „Dostupné bývanie, riešenie energetickej chudoby, reprodukčná spravodlivosť či boj proti rasizmu, ableizmu a sexizmu sú podľa nás dôležitou súčasťou diskusie o spravodlivej transformácii.”

FB event: https://fb.me/e/12FOXr34p.

Ulož ako PDF
Napísal 21. októbra 2021 8:26. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.