reklama

Pre zavedenie zálohovania PET fliaš chce recyklačná firma viac ako päťnásobne zvýšiť kapacitu linky v areáli bývalých TAZ

Bratislavská spoločnosť Renviro plánuje navýšiť kapacitu jestvujúcej recyklačnej linky na zhodnocovanie a spracovávanie PET fliaš, ktorá je umiestnená v priemyselnom areáli bývalých Trnavských automobilových závodov (TAZ).

Spoločnosť Renviro predložila zámer zhodnocovania PET fliaš na posúdenie zákonom stanoveným úradom a inštitúciám. Tie budú vyhodnocovať vplyv navrhovanej činnosti na životné prostredie v dotknutej lokalite a území. Získané informácie poskytnú odborné podklady na vydanie rozhodnutia.

Predmetom posudzovania bude plánované navýšenie množstva spracovávaného odpadu zo 4500 na 25 000 ton ročne.

Recyklačná linka má pracovať v štyroch pracovných zmenách, Renviro predpokladá vytvorenie 24 nových pracovných miest.


Recyklačná linka

FOTO: Renviro

Prevádzka na zhodnocovanie PET fliaš je umiestnená v okrajovej časti areálu bývalých TAZ, ktorá pôvodne slúžila ako dielňa na výrobu skla.

Linka z dovezených PET fliaš v zlisovaných balíkoch vyrába recyklovaný materiál v podobe vypraných a vysušených vločiek.

Od roku 2021 má spoločnosť Renviro súhlas Okresného úradu v Trnave na spracovanie 4500 ton PET fliaš ročne. „Nakoľko predpokladáme v roku 2022 po zavedení zálohového systému zberu PET fliaš zvýšený záujem o zhodnocovanie vyzbieraných PET fliaš, chceme navýšiť objem spracovávaných fliaš na 25-tisíc ton ročne,“ zdôvodňuje zámer spoločnosť Renviro.

Prevádzkovateľ linky zároveň pripomína, že v širšom okolí Trnavy v súčasnosti neexistuje podobné zariadenie, ktoré by riešilo zhodnocovanie vyzbieraných PET fliaš v rámci zavedeného systému zberu zálohovaných fliaš.

Predpokladané náklady na rozšírenie kapacity odhaduje investor na 250-tisíc eur.

Za negatívum rozšírenia činnosti pre okolie považuje prevádzkovateľ navýšenie dopravy z a do areálu, pričom odhaduje, že prevádzka si vyžiada asi sedem prejazdov nákladných áut za týždeň.

Ulož ako PDF
Napísal 15. februára 2022 12:28. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.