reklama

O titul Strom roka 2022 sa uchádza majesátna 375-ročná lipa zo Smoleníc aj krásny tis z kúrie v Bučanoch

Nadácia Ekopolis v roku 2022 organizuje v poradí už 20. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Do finálneho výberu dvanástich kandidátov boli nominované aj dva krásne stromy z trnavského regiónu: 150-ročný Tis červený z Bučian a 375-ročná Lipa malolistá zo Smoleníc.

Tis rastie v areáli Nyáryovskej kúrie v Bučanoch. Desať metrov vysoký strom bol súčasťou pôvodnej záhrady, ktorá v minulosti kúriu obklopovala.

Predpokladá sa, že bol vysadený v priebehu 18. storočia. Objekt i záhrada dlho chradli, kúria sa po rekonštrukcii v roku 2014 stala sídlom Kultúrno-spoločenského centra v Bučanoch a z pôvodnej záhrady sa podarilo zachrániť už len dnes osamotený tis.

„Pod svojou korunou počas leta obdarúva tieňom návštevníkov rôznych podujatí. Strom je jediným živým pamätníkom čias minulých,“ konštatuje nadácia Ekopolis.

Hlasovať za strom v ankete môžete prostredníctvom tohto linku.



Tis v Bučanoch

FOTO: Ekopolis

O titul Strom roka sa uchádza aj 23 metrov vysoká Lipa malolistá, ktorá rastie na trávnatej ploche pred smolenickým kostolom a zaujme okoloidúcich ako najmohutnejšia zo skupiny líp.

„Obyvateľov a návštevníkov Smoleníc uchváti hlavne svojou zvláštnou stavbou koruny, ktorej konáre majú výrazný vertikálny rast. Bola vysadená v roku 1647 pri príležitosti vysviacky kostola Narodenia Panny Márie, ktorý bol rekonštruovaný z iniciatívy Gabriela Erdödy a jeho manželky Márie Pálffyovej,“ pripomínajú organizátori súťaže.

Svojimi rozmermi a vekom sa smolenická lipa právom zaradila na 1. miesto medzi chránené lipy okresu Trnava.

Za tento strom môžete v ankete hlasovať tu.

Po sčítaní všetkých hlasov sa v októbri uskutoční slávnostné vyhodnotenie. Strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2022 a automaticky postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka.

Prvé tri víťazné stromy získajú dar – odborné ošetrenie v hodnote 300 eur.

V rámci ankety odmení Ekopolis nominujúcich aj hlasujúcich knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum.



Lipa v Smoleniciach

FOTO: Ekopolis

Ulož ako PDF
Napísal 4. júla 2022 8:50. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.