Petičný boj o nový štadión: susedia sú proti projektu, fanúšikovia ho podporujú

samHoci výstavba nového štadióna, bytových domov na Kollárovej ulici a polyfunkčných priestorov na parkovisku pri amfiteátri a na ploche oproti zimnému štadiónu, kde dnes stojí supermarket Billa, nie je ani zďaleka istá, boj proti projektu švaj­čiarskej investorskej skupiny, resp. za realizáciu investície, sa v Trnave rozhorel naplno.
Obyvatelia lokality Dolné Bašty, priamo susediacej so štadiónom, majitelia bytov na Spartakovskej, ktorí majú tesne susediť s výškovou budovou, ale aj niektorí trnavskí architekti, vzniesli verej­né námietky proti realizácii zámeru.
Nesúhlas týchto skupín možno zhrnúť do niekoľkých bodov: obava z nadmerného hluku v blízkosti ich domovov, nedostatok denného svetla v bytoch, obmedzenia spôsobené statickou a dynamickou dopravou, či nevhodná lokalizácia moderného štadióna a komplexu budov v historickom centre mesta.
Na druhej strane barikády stojí iniciatíva občianskeho združenia fanúšikov Spartaka Trnava Bílí andeli, o.z., ktoré zozbieralo stovky podpisov za výstavbu s dvoma podmienkami: aby bol na hracej ploche zachovaný prírodný trávnik a aby zostal zachovaný názov Štadión Antona Malatinského.
Švajčiarskej konzorcium Hidber Consultants GmBH, v zastúpení Marazzi International a REMAC GmbH, dodnes oficiálne nezverejnilo svoje definitívne stanovisko, či skutočne investíciu v Trnave rozbehne alebo nie. Projekt v predpokladanej hodnote 133 miliónov eur (4 mld. Sk) bol už niekoľkokrát pozmeňovaný a upravovaný aj na základe požiadaviek úradov vo fáze príprav podkladov na zmenu Územného plánu mesta a centrálnej mestskej zóny.
Mesto Trnava v prvej fáze rokovaní so švaj­čiarskym partnerom ponúklo investorovi viacero vhodných lokalít na výstavbu štadióna a bytovej a komerčnej vyba­venosti mimo centra mesta. Základnou požiadavkou konzorcia však bolo od začiatku stavať v centre mesta.
Ako je známe, projekt počíta s otočením štadióna o 90 stupňov, v podzemí pod futbalovým stánkom pre 18000 ľudí má byť obdchodné centrum a parkovacie plochy. Priestor na mieste dnešnej južnej tribúny na Kollárovej ulici má byť zastavaný bytmi, pri amfiteátri a Bille majú stáť najmä administratívne, obchodné, hotelové, ale aj rezidenčné priestory. Výstavba projektu je rozplánovaná na tri etapy, prvou z nich je realizácia štadiónu a obchodných priestorov pod ním. Spolu môžu stavebné práce celého komplexu trvať približne päť až šesť rokov.

Ulož ako PDF
Napísal 30. mája 2009 20:56. Článok je zaradený do rubriky: Trnava. RSS 2.0.


INZERCIA

Napíš komentár

reklama
Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané.