reklama

Mierna zima ušetrí mestu na výdavkoch niekoľko desiatok tisíc eur

Mierna zima bez snehových zrážok ušetrí mestu Trnava výdavky na zimnú údržbu ciest a chodníkov. Aktuálna zimná sezóna robila problémy len počas pomerne krátkeho obdobia spojeného s poľadovicou, kedy bolo potrebné vyslať do terénu všetky dostupné ľudské sily aj mechanizmy.

Mesto Trnava má v rozpočte na zimnú údržbu vyčlenených 300-tisíc eur.

„V decembri 2019 si zimná údržba vyžiadala 24-tisíc eur, čo bolo o tisíc eur menej ako rok predtým. V januári 2020 boli náklady na zimnú údržbu približne 48 000 eur, pred rokom v januári to bolo 107 000 eur,“ informovala portál trnava-live.sk Elena Ursínyová z referátu komunikácie Kancelária prednostu MsÚ v Trnave.

Ilustračné foto

Ako pripomenula Ursínyová, do konca zimného obdobia mesto ešte bude platiť náklady na pohotovosť v prípade náhlej zmeny počasia.

„Ale ak už nenasneží, predpokladaná úspora dosiahne približne 35 000 eur,“ poznamenala.

Ušetrené finančné prostriedky vďaka slabej zime a prakticky nulovým snehovým zrážkam môže trnavská samospráva použiť v iných položkách rozpočtu, napríklad na riešenie havarijných stavov verejného osvetlenia alebo cestnú svetelnú signalizáciu

O zimnú údržbu na území mesta sa starajú spoločnosť STEFE Trnava a FCC Trnava.

Rajón STEFE má 76 kilometrov miestnych komunikácií, 110 km chodníkov a vnútroblokových komunikácií a 83 500 metrov štvorcových parkovísk a námestí.

FCC Trnava má pod patronátom 46 km miestnych komunikácií, 8,5 km – hlavných ciest (Trstínska, Hospodárska, Dohnányho, Sladovnícka, Hlboká, Rybníkova, Bučianska, Špačinská), 21 km chodníkov a vnútroblokových komunikácií a plochu 32-tisíc metrov štvorcových parkovísk a námestí.

Ručné odhŕňanie snehu a posyp na komunikáciách určených výlučne pre chodcov na území mesta Trnava v koordinácii so STEFE Trnava a FCC Trnava zabezpečuje aj Správa kultúrnych a športových zariadení.

Financie ušetrí aj župa

Podľa slov riaditeľa Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja Dalibora Trebichalského mierna zima pre cestárov neznamená automaticky, že kraj nerealizuje zimnú údržby a má nižšie náklady.

„Cesty sú oveľa nebezpečnejšia, ak teploty kolíšu okolo 0 stupňov Celzia a sú sprevádzané hmlou, mrznúcim dažďom a podobne. Preto vykonávame tiež preventívne posypy, aby boli cesty bezpečnejšie,“ pripomenul.

Na aktuálnu zimnú údržbu má Správa a údržba ciest pripravených 4,5 milióna eur.

„Celkové náklady budeme však vedieť až po skončení zimnej údržby, keďže nie je stále možné vylúčiť mimoriadne situácie, ktoré môžu nastať. Vzhľadom na priebeh zimy však je pravdepodobné, že táto sume nebude nepoužitá v celom rozsahu,“ predpokladá Dalibor Trebichalský.

Ulož ako PDF
Napísal 19. februára 2020 13:37. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Mierna zima ušetrí mestu na výdavkoch niekoľko desiatok tisíc eur”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.