reklama

Trnavčania si „vyklikali“ opravu hodín na katedrálnom chráme

Nadácia Všeobecnej úverovej banky (VÚB) vyhlásila výsledky novembrovej online súťaže o záchranu historických hodín umiestnených na dvanástich vzácnych pamiatkach na celom Slovensku. Súťaž bola súčasťou projektu Poklady môjho srdca, ktorý nadácia vyhlasuje už od roku 2007.
Medzi nominovanými nechýbali ani dvoje hodiny umiestnené na vežiach Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa v Trnave.

Pohľad na katedrálu z mestskej veže

Pomerne rozsiahla internetová kampaň prostredníctvom sociálnej siete Facebook či e-mailovej korešpondencie slávila medzi Trnavčanmi úspech a „svoje“ hodiny preklikali na prvé miesto.

Celý projekt odštartovala výzva Michala Hrčku z portálu  www.obnova.sk a Andrei Pallang z občianskeho združenia AP Gallery na Facebooku.
Práve vďaka tejto dvojici sa Trnavčania dozvedeli o možnosti získať pre Trnavu obnovu historickej pamiatky.

Za záchranu hodín hlasovalo celkom 28 524 ľudí, z nich až 4234 podporilo hodiny na tzv. Univerzitnom kostole. Druhú priečku obsadili hodiny umiestnené na dominante Prešova – kostole sv. Mikuláša s počtom 3897 hlasov, tretie v hlasovaní sa umiestnili hodiny z Habánskej zvonice v Sobotišti so ziskom 2446 hlasov.
Nadácia VÚB podporí aj renováciu hodín z Františkánskeho kláštora v Hlohovci, za ktoré hlasovalo 2843 ľudí a umiestnili sa na štvrtej priečke.

Detailný pohľad na chrámové hodiny

Foto: Nadácia VÚB

Katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa postavili v rokoch 1629-1637 a bol súčasťou Trnavskej univerzity založenej v roku 1635. Ako dokladujú dochované historické zobrazenia kostola, každá z jeho veží od počiatku niesla spolu dvoje hodiny. Momentálne sú úplne nefunkčné a potrebujú opravu odborníka – hodinára, a tiež aj odborné reštaurátorské ošetrenie.

„Na Slovensku máme množstvo kultúrnych pamiatok. Niektoré z nich sú v poškodenom stave. Nadácia VÚB dlhodobo pomáha tento stav zmeniť, prispela na obnovu desiatok objektov kultúrneho dedičstva. V rámci programu Poklady môjho srdca sa rozhodla tento rok podporiť vzácne historické hodiny, slnečné aj mechanické,“ priblížila VÚB v tlačovej správe.

Ulož ako PDF
Napísal 2. decembra 2010 0:53. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.