reklama

Mesto odpíše nevymožiteľné pohľadávky za desaťtisíce eur

Pohľadávky, u ktorých boli „vyčerpané všetky dostupné prostriedky na ich vymáhanie, alebo by ich vymáhanie bolo trvalo neefektívne z dôvodu nemajetnosti dlžníkov, zistenia ich pobytu, alebo ich úmrtia“ odpíše mesto Trnava po tom, ako návrh schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MZ).

Pohľadávky v celkovej výške viac ako 160-tisíc eur sú vedené v účtovnej evidencii mesta Trnava (10 351 eur), ZŠ na ulici K. Mahra (727 eur), spoločnosti TT-Komfort s.r.o. (139 917 eur) a príspevkovej organizácie mesta Stredisko sociálnej starostlivosti (11 682 eur).

Ilustračné foto

Mestu Trnava dlhuje už zaniknutá firma VSV viac ako 10-tisíc eur ešte z roku 1994, ďalší dnes už neexistujúci podnikateľský subjekt – Anzemoto – dodnes nezaplatil pokutu vo výške 331 eur uloženú ešte v roku 1999. Firma už desať rokov oficiálne nejestvuje.

ZŠ K.Mahra odpíše pohľadávku  za neplatenie nájomného za školský byt, pretože dlžník zomrel.

Stredisku sociálnej starostlivosti (SSS) dlhujú dve osoby 3600 eur za prenájom nebytových priestorov v mestskej poliklinike, ktoré však napriek podpísanej zmluve priestory nevyužívali. Ako neefektívne sa ukázalo vymáhanie sumy 207 eur po bývalom nájomníkovi malometrážneho bytu. Keďže pán zomrel a zanechal po sebe len nepatrný majetok, SSS od vymáhania upustilo.
Stredisko eviduje pohľadávky aj vo svojom zariadení na Coburgovej ulici v celkovej výške bezmála 7900 eur.
„Návrh na odpísanie pohľadávok pozostáva z viacerých pohľadávok po bývalých nájomníkoch, voči ktorým prebieha vymáhanie starších pohľadávok z pred roku 2004 a to na základe právoplatných súdnych rozhodnutí, prostredníctvom exekútorského úradu. Uvedené fyzické osoby nemajú žiadny majetok, alebo majú majetok nepatrný, alebo dlh splácajú formou minimálnych zrážok, pričom termín splatenia celého staršieho dlhu v týchto prípadoch nie je možné ani približne určiť vzhľadom na výšku dlhu, ktorý je nad 30 000 eur a prebiehajúce zrážky. Uvedené fyzické osoby nie sú schopné novšie pohľadávky uhradiť a jej ďalšie vymáhanie by bolo vzhľadom na vyššie uvedené trvalo neefektívne,“ vysvetľuje dôvodová správa predložená poslancov MZ v Trnave.

TT KOMFORT eviduje nevymožiteľné pohľadávky v celkovej výške takmer 140-tisíc eur. Najväčší podiel tvoria dlhy za nájomné v bytoch, pivniciach a garážach. Ide o čiastku presahujúcu 134-tisíc eur.
„Tieto pohľadávky boli vymáhané súdnou cestou a prostredníctvom exekútora. Vzhľadom na to, že dlžníci – fyzické osoby – pochádzajú prevažne zo sociálne slabších vrstiev, vymožiteľnosť týchto pohľadávok bola neúspešná,“ konštatuje správa.
Ďalšie pohľadávky vo výške viac ako 3000 eur eviduje TT Komfort za  neplatenie nájomného nájomcami, ktorí sa odsťahovali bez udania adresy. A napokon, vyše 2700 eur tvoria vzniknuté trovy k už odpísaným pohľadávkam.

Ulož ako PDF
Napísal 6. decembra 2010 1:28. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Mesto odpíše nevymožiteľné pohľadávky za desaťtisíce eur”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.