reklama

Koncert pre Dopyeru je malým Dobrofestom. V Trnave bude opäť znieť rezofonická gitara

Trnavčaniu budú mať opäť po roku možnosť započúvať sa do zvukov dobra – jedinečnej rezofonickej gitary. Koncert pre Dopyeru alebo Malý Dobrofest sa uskutoční 11. marca a prinesie vystúpenie piatich vynikajúcich interpretov.

Už tretí ročník podujatia, ktoré sa uskutočňuje s podporou TTSK a Mesta Trnava, pripomína pamiatku významného slovenského rodáka Johna Dopyeru (1893-1988), vynálezcu rezofonickej gitary – dobro a nositeľa Čestného občianstva mesta Trnavy in memoriam, ktorý vyrástol v neďalekej Dolnej Krupej.

„Koncert chce prispieť aj k udržaniu tradície medzinárodného hudobného festivalu Dobrofest v Trnave, ktorý bol jedinečným a jediným podujatím svojho typu nielen na Slovensku ale aj na celom svete a výraznou mierou prispel k zviditeľneniu nášho mesta i Slovenska. Jeho históriu mienime pripomenúť návštevníkom koncertu prostredníctvom mini výstavy starých plagátov Dobrofestu v priestoroch klubu. Koncertom chceme pripomenúť aj 90. výročie zrodu prvej rezofonickej gitary, keďže roku 1926 John Dopyera skonštruoval prvý prototyp rezofonickej gitary a 12. októbra 1926 si ju dal v USA aj patentovať. Na Koncerte pre Johna Dopyeru sa okrem najznámejších slovenských dobristov predstavia aj hostia zo zahraničia,“ zhrnul Peter „Bonzo“ Radványi, spoluorganizátor podujatia a jeden zo zakladateľov vyhľadávaného a medzinárodne uznávaného festivalu Dobrofest.

Na 3. ročníku Malého Dobrofestu vystúpia Willie Jones Band & Milan Benkovič (USA/SK), Dave Peabody (UK), Jakub Racek a Radek Vaňkát (CZ), Ľuboš Beňa & Bonzo Radványi a Peter Szabadoš.

koncert-dopyera

Willie Jones je známy americký country spevák, ktorý vystúpi so sprievodom vynikajúcich slovenských muzikantov, vrátane dobristu Milana Benkoviča.

Dave Peabody – spevák a hráč na akustickú a rezofonickú gitaru (aj uznávaný fotograf) z Londýna, ktorý bol už trikrát vyhlásený vo Veľkej Británii za akustického bluesmana roka. V Trnave nepochybne predstaví aj niekoľko skladieb z jeho aktuálneho sólového albumu Right Now Blues.

Jakub Racek & Radek Vaňkát – akustické duo z Prahy, ktoré tvoria dvaja českí špičkoví hudobníci a speváci. Jakub Racek bol 5x vyhlásený českou bluegrassovou asociáciou za Gitaristu roka a dobrista Radek Vaňkát je dvojnásobným držiteľom titulu Dobrista roka (2009 a 2011). Obaja sú vyhľadávaní spoluhráči so širokým hudobným záberom a na ich koncerte zaznie nielen bluegrass ale aj blues, country, folkrock i vlastná tvorba.

Peter Szabadoš je jeden z najlepších slovenských hráčov na dobro. Nový sólový album Stroj času.

Ľuboš Beňa a Bonzo Radványi, duo dvoch známych slovenských bluesmanov a propagátorov rezofonickej gitary.

„Rezofonická gitara patrí k málu hudobných nástrojov, u ktorých poznáme ich vynálezcu. Prvú rezofonickú gitaru na svete tzv. Tricone a následne aj jej slávny drevený model so slovenským názvom – dobro skonštruoval v 20. rokoch minulého storočia v USA slovenský rodák Ján John Dopyera,“ pripomína v skratke históriu Radványi.

Rezofonická gitara sa medzičasom považuje za americký ľudový nástroj, je súčasťou amerického kultúrneho dedičstva a v posledných desaťročiach je aj symbolom tzv. unplugged music. Udomácnila sa najmä v country, bluegrasse, v havajskej i bluesovej hudbe, no jej jedinečný zvuk môžeme počuť aj v iných hudobných štýloch.

Koncert pre Johna Dopyeru / Malý Dobrofest

Usporiadateľ: JH Agency s podporou TTSK a Mesta Trnava
Hudobný klub Music a Cafe (City Aréna), Trnava, 11. marec 2016
začiatok 19.oo
Vstupné 8.-euro
Účinkujú: Willie Jones Band (USA/SK) & Milan Benkovič, Dave Peabody (UK), Jakub Racek a Radek Vaňkát (CZ), Ľuboš Beňa & Bonzo Radványi, Peter Szabadoš

Ulož ako PDF
Napísal 15. februára 2016 8:35. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.