reklama

Trnava si opäť pripomenie rodáka Johna Dopyeru. Na festival Malý Dobrofest 2019 prídu aj veľké hviezdy

Medzinárodný hudobný festival Dobrofest – Trnava je už dávno minulosťou, no spomienku naň oživí aj v tomto roku jeho mladší brat Malý Dobrofest 2019. Nesie podtitul Koncert pre Johna Dopyeru a ako to vyplýva už z jeho názvu, bude venovaný pamiatke významného slovenského rodáka Jána / Johna Dopyeru (1893-1988), vynálezcu rezofonickej gitary – dobro, ktorý nielenže daroval svetu hudobný nástroj s nádherným zvukom, ale jeho pomenovaním dostal slovenské slovo dobro do slovníka tisícov muzikantov na celej zemeguli.

Organizátori sa takto snažia nadviazať na tradíciu dnes už nejestvujúceho festivalu, ktorý bol jedinečným a jediným podujatím svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj na celom svete a v minulosti prispel výraznou mierou k zviditeľneniu Trnavy i celého Slovenska.

Piaty ročník Koncertu pre Johna Dopyeru, rodáka zo Stráží na Záhorí, ktorý vyrastal v Dolnej Krupej pri Trnave a roku 2003 mu Mesto Trnava udelilo Čestné občianstvo in memoriam, pripomenie aj 90. výročie zrodu slávneho dreveného modelu rezofonickej gitary so slovenským názvom – dobro, ktorú si dal John Dopyera patentovať roku 1929 spolu so svojim mladším bratom Rudym.

Samozrejme tento špeciálny festival nebude len o výročiach a spomienkach, ale hlavnú rolu počas celého večera bude hrať kvalitná hudba, ktorá prinesie závan medzinárodnej atmosféry, aká panovala v Trnave za starých čias Dobrofestu.


Poutníci

Medzi hlavné hviezdy večera bude nepochybne patriť legendárna česká skupina Poutníci, v ktorej hrá slovenský dobrista Peter Mečiar. Poutníci na svojom vystúpení ponúknu okrem novších skladieb aj svoje najznámejšie hity, piesne ako Panenka, Pojďme se napít či Hotel Hillary.

Ďalšou veľkou hviezdou Malého Dobrofestu bude charizmatický anglický spevák, hráč na rezofonickú gitaru i dobro, skladateľ a producent Michael Messer, ktorý je považovaný spolu s Duane Allmanom a Ry Cooderom za jedného z najlepších slide gitaristov na svete.

V roku 1991 bol vyhlásený za Britského akustického bluesového umelca roka. Na Dobrofeste hosťoval v roku 1998 a teraz sa po 21 rokoch vráti do Trnavy spolu s medzinárodne uznávaným gitarovým mágom, akustickým gitaristom Damirom Hal Haliličom z Chorvátska. 


Michael Messer a Damir Hal Halilič

Multižánrovú ponuku obohatí česká skupina Professional Deformation, zložená zo štyroch špičkových inštrumentalistov a vokalistov, vrátane vynikajúceho dobristu Radeka Vaňkáta.

Ich pôsobivá a energická fúzia melodického bluegrassu, swingu a rockabilly prinesie do Trnavy množstvo rozdielnych farebných nálad a nepochybne si nájde množstvo priaznivcov medzi poslucháčmi.


Professional Deformation

Koncertný hold vynálezcovi rezofonickej gitary príde vzdať na Malý Dobrofest aj jeden z najlepších slovenských hráčov na dobro Henrich Novák, ktorý je považovaný za európsku extratriedu. Vystúpi vo dvojici spolu s gitarovým virtuózom Petrom Luhom a toto unikátne spojenie zvuku akustického dobra s modernou elektrickou gitarou žánrovo prepojí blues s rockom, jazzom a s bluegrassom.

Hlavným organizátorom podujatia je Trnavská hudobná spoločnosť o.z., ktorá na Malý Dobrofest 2019 pozýva všetkých priaznivcov dobrej hudby.

Hlavným organizátorom podujatia je Trnavská hudobná spoločnosť o.z., ktorá na Malý Dobrofest 2019 pozýva všetkých priaznivcov dobrej hudby.

Uskutoční sa v piatok 22. marca v sále Hotela Holiday Inn v Trnave. Začiatok o 19. hodine, vstupné 14 eur.

Predpredaj vstupeniek: www.ticketportal.sk a CD AQUARIUS Rock Shop Trnava.

Festival z verejných zdrojov podporili: Fond na podporu umenia, Trnavský samosprávny kraj a Mesto Trnava. Partnermi festivalu sú: Hotel Holiday Inn, Libros, Edit Print, Penzión Oáza, WebHouse a HALADA advokátska kancelária. Mediálni partneri: trnava-live.sk, trnavskyhlas.sk, domesta.sk, MY Trnavské noviny, Trnava dnes, bluesmusic.sk, TV VEGA.

Ulož ako PDF
Napísal 28. februára 2019 8:51. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.