reklama

Malý Dobrofest bude spomienkou nielen na Johna Dopyeru, ale aj na jedinečný festival venovaný jeho pamiatke

Rok 2018 by sa dal nazvať aj rokom Jána / Johna Dopyeru, slovenského vynálezcu, ktorý v 20. rokoch minulého storočia skonštruoval v USA prvú rezofonickú gitaru na svete a následne aj jej slávny drevený model so slovenským názvom – dobro.

3. januára 2018 uplynulo už 30 rokov od jeho smrti a 6. júla si zasa pripomenieme 125. výročie jeho narodenia.

Pamiatku rodáka zo Stráží na Záhorí, ktorý vyrastal v Dolnej Krupej pri Trnave a roku 2003 mu Mesto Trnava udelilo Čestné občianstvo in memoriam, si pripomenieme na špeciálnom spomienkovom podujatí s názvom Malý Dobrofest s podtitulom Koncert pre Johna Dopyeru.

Uskutoční sa v piatok 23. marca 2018 v sále novootvoreného kultúrneho centra Malý Berlín v Trnave. kde v ten večer znova zaznie jedinečný zvuk rezofonických gitár.

Bude to spomienka nielen na Johna Dopyeru, ale aj na jedinečný medzinárodný hudobný festival Dobrofest venovaný jeho pamiatke, vďaka ktorému sme v rokoch 1992 – 2008 privítali v našom meste tých najslávnejších dobristov z celého sveta a ktorý zároveň dostal meno Trnavy do povedomia hudobníkov aj za hranicami Slovenska.

Malý Dobrofest samozrejme nebude len o spomienkach. Hlavnú úlohu po celý večer bude hrať hudba, vďaka ktorej sa Malý Berlín v ten večer premení Malý Nashville.

Koncertný hold vynálezcovi rezofonickej gitary príde vzdať jeden z najlepších slovenských hráčov na dobro Henrich Novák, ktorý vystúpi spolu s gitaristom Petrom Luhom.

Ďalej to budú dvaja najznámejší propagátori rezofonických gitár zo slovenskej bluesovej scény Ľuboš Beňa a Bonzo Radványi, ktorí predstavia skladby zo svojho najnovšieho CD.

Závan medzinárodnej atmosféry, aká panovala v Trnave za starých čias Dobrofestu, prinesie charizmatický americký country spevák Willie Jones s jeho Bandom, v ktorom hrajú slovenskí muzikanti, vrátane vynikajúceho dobristu Milana Benkoviča.

Hlavným organizátorom podujatia je Trnavská hudobná spoločnosť, ktorá s podporou mesta Trnava pozýva na Malý Dobrofest v trnavskom Malom Berlíne všetkých priaznivcov dobrej dobro hudby. Začiatok je o 19. hodine, vstupné 7 eur.

Predbežný program:

19.00 – 19.40 Ľuboš Beňa & Bonzo Radványi
20.00 – 20.40 Henrich Novák a Peter Luha
21.00 – 21.40 Willie Jones Band (USA/SK) feat. Milan Benkovič – dobro
21.40 – 22.00 všetci

Ulož ako PDF
Napísal 9. marca 2018 6:24. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Kultúra, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.