reklama

Záujem Trnavčanov o Participatívny rozpočet prekonal očakávania

Viac ako stovka návštevníkov rôzneho veku zaplnila v utorok 23. februára 2016 zasadaciu miestnosť mestského zastupiteľstva na trnavskej radnici, aby sa dozvedela viac o pilotnom ročníku Participatívneho rozpočtu (PR), ktorý práve rozbieha mestská samospráva spolu s občianskym združením Utopia.

Primátor Peter Bročka návštevníkov 1. verejného stretnutia k trnavskému PR privítal a vyjadril potešenie nad množstvom občanov, ktorí majú záujem využiť možnosti tohto nového konceptu a pomôcť tak budovať lepšie mesto, samosprávu či komunitu, informuje mesto Trnava v tlačovej správe.

Participatívny rozpočet je model, ktorý dáva ľuďom možnosť spolurozhodovať o tom, ako bude využitá časť verejných financií. Pre tento rok je výška PR pre Trnavu 20 000 €, ktoré sa prerozdelia medzi niekoľko vybraných občianskych projektov. Výsledkom môže byť vznik novej verejnej služby, ktorá v našom meste doposiaľ chýbala, inovácia existujúcej služby či revitalizácia verejného priestranstva a podobne.

„V úvode stretnutia predstavil Peter Nedoroščík z OZ Utopia koncept Participatívneho rozpočtu, jeho históriu, spôsoby rozhodovania a jednotlivé fázy. Ako poznamenal, Trnava sa nachádza v súčasnosti vo fáze prípravy, ktorá potrvá do polovice mája, kedy dôjde k rozhodovaniu o tom, ktoré projekty získajú najväčšiu podporu a budú v druhej polovici roka realizované. V decembri prebehne fáza vyhodnotenia celého procesu,“ približuje trnavská radnica.

pr-title

Pre inšpiráciu odzneli aj príklady projektov, ktoré sa podarilo realizovať v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, kde PR funguje už tretí rok.

Druhá časť stretnutia otvorila priestor pre samotné návrhy Trnavčanov. Pripravených bolo šesť tém: Verejné priestranstvá, Kultúra, Doprava, Deti a rodina, Seniori a Rôzne.

Účastníci stretnutia mali možnosť vybrať si, súčasťou ktorej tematickej skupiny chcú byť, a v rámci nej mohli predkladať svoje návrhy. Niektoré si ich autori pripravili už doma, iné vznikli priamo na mieste ako výsledok diskusie a spoločného brainstormingu. Po vzájomnej dohode vybrali členovia jednotlivých skupín zo svojich návrhov päť, ktoré postupne prezentovali verejne pred celým zhromaždením.

V rámci témy Verejné priestranstvá boli pre občanov dôležité otázky ako separácia bioodpadu, zriadenie komunitnej záhrady, revitalizácia zanedbaných parčíkov a rekonštrukcia priestoru na kultúrne podujatia v severnej časti promenády. V skupine Kultúra zazneli nápady ohľadne mestskej galérie či literárnej kaviarne. Jej členovia taktiež navrhli spoločenskú hru o histórii Trnavy.

Doprave rezonovali najmä témy opravy chodníkov, čistenia ulíc, parkovania a cyklochodníkov. Skupina Deti a rodina priniesla nápady na poradensko-konzultačné centrum pre deti a rodiny so zdravotnými obmedzeniami ako napr. diabetes či celiakia, komunitnú inklúziu detí z málo podnetného prostredia či organizovanie tzv. manželských a rodičovských večerov, ktoré by poskytovali možnosť prísť sa porozprávať a poradiť o otázkach výchovy a rodinného života.

V skupine Seniori vznikla debata o potrebe vrátiť do života osamelých starších ľudí, ktorí žijú v sociálnej izolácii. Z nej sa vyprofilovali myšlienky o praktickej výpomoci seniorom ako nákupy či upratovanie, a tiež organizovanie aktivít, kde by ľudia v dôchodkovom veku mohli byť v kontakte s deťmi a mládežou. Ďalším z nápadov bolo zriadenie prenosného petangového ihriska.

Do témy Rôzne sa dostali návrhy ako sociálne a kultúrne centrum pre mladých, podujatie Trnavské bublifukovanie (po vzore obdobnej akcie v Bratislave), možnosť výmenného obchodu či využitie železničného podjazdu na Dohnányho ulici ako priestoru na kreatívne a estetické grafiti.

V tomto bode sa práca na občianskych návrhoch prenáša na menšie celky, tzv. Participatívne komunity (PK), ktoré sa budú pravidelne stretávať s cieľom vypracovať na základe prvotných nápadov presnejšie formulované projekty. „Komunity sú otvorené pre každého, kto má záujem prispieť k celému procesu od výberu, plánovania až po realizáciu a vyhodnotenie jednotlivých ideí,“ zdôrazňuje mesto.

Najbližšie stretnutie sa uskutoční 1. marca 2016 v budove bývalého Tatraskla oproti Mestskému úradu, kedy sa o 17.00 h zíde PK Deti a rodina a o 18.30 h PK Verejné priestranstvá, aby prerokovali svojich päť vybraných návrhov.

V utorok 8. marca sa stretáva PK Seniori (17.00 h) a PK Doprava (18.30 h) a štvrtok 10. marca je vyhradený o 17.00 h pre PK Rôzne a o 18.30 h pre PK Kultúra. Vítaní sú všetci občania, aj tí, ktorí sa nemohli zúčastniť na včerajšom verejnom stretnutí.

Informácie o aktuálnom dianí nájdu záujemcovia na stránke pr.trnava.sk a vo Facebookovej skupine Participatívny rozpočet pre Trnavu.

Peter Nedoroščík na záver poďakoval návštevníkom stretnutia za ich spoluprácu a pracovnú disciplínu, vďaka čomu bol priebeh akcie príjemný a bezproblémový. Obyvatelia Trnavy vložili do návrhov svoju energiu, čas i znalosti a výsledkom je veľký počet tém, s ktorými môžu Participatívne komunity začať pracovať.

Ulož ako PDF
Napísal 24. februára 2016 12:52. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Spoločnosť, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Záujem Trnavčanov o Participatívny rozpočet prekonal očakávania”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.