reklama

Národný potravinový katalóg má priniesť čerstvejšie a kvalitnejšie potraviny pre milión ľudí

Jednoduchý nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov. Umožní to Národný potravinový katalóg (NPK), ktorého spustenie dnes ohlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR). Ide o unikátny elektronický nástroj verejného obstarávania.

„Dlhodobou prioritou nášho rezortu je podpora kvalitných, čerstvých a bezpečných potravín. A to nielen v domácnostiach, ale aj v školách, v štátnych inštitúciách či u vojakov. Koncom minulého roka sme ohlásili spustenie Národného potravinového katalógu. Po mesiacoch príprav dnes oficiálne štartujeme prevádzku tohto unikátneho projektu. Bude slúžiť ako elektronický nástroj verejného obstarávania na jednoduchý nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov, so zárukou dodržania nastavených štandardov za ekonomicky najvýhodnejších podmienok,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Katalóg môže slúžiť tiež všetkým, ktorí majú záujem nakupovať kvalitné potraviny, najmä od regionálnych výrobcov potravín, napriek tomu, že nenakupujú z verejných zdrojov.

Obstarávatelia si budú môcť nakúpiť pestrú paletu potravín s vysokými kritériami bezpečnosti, kvality a výživovej hodnoty, ktoré si budú môcť pohodlne, flexibilne a priamo objednávať v požadovanom množstve a frekvencii. To všetko bez zbytočnej administratívy.

Ilustračné foto

NPK zabezpečí zvýšenie podielu čerstvých potravín, teda potravín bez vysokého podielu konzervačných látok. Lokálnym producentom prinesie možnosť uchádzať sa o zákazky financované z verejných zdrojov. V neposlednom rade, katalóg bude mať významný environmentálny prínos pre zníženie odpadového zaťaženia a najmä zníženie uhlíkovej stopy.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spúšťa Národný potravinový katalóg v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK), Potravinárskou komorou Slovenska (PKS) a Agrárnou komorou Slovenska (AKS). Komory majú pripravené vyškolených pracovníkov a poradcov pri práci s katalógom. Odborným garantom je Výskumný ústav potravinársky NPPC.

“V rámci našich regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr a potravinárskych zväzov sa v rámci NPK vytvorí 30 kontaktných miest po celom Slovensku. Budeme vyhľadávať čo najväčší počet výrobcov potravín, ktorí vstúpia do NPK. Vnímame ho ako ďalší odbytový kanál, vďaka ktorému budú môcť slovenskí poľnohospodári a potravinári ponúkať svoje zdravé výrobky do školských jedální, do nemocníc, väzníc či organizácií patriacich pod jednotlivé ministerstvá v rámci verejného stravovania,” uviedol Milan Semančík, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

„Našou snahou je, aby sa lokálni producenti zapojili do tohto katalógu, pretože dosť často ponúkajú výrobky, o ktorých sa nevie. Vyškolili sme odborníkov, ktorí dokonca dvojjazyčne budú vysvetľovať jeho výhody dodávateľom. Verím, že tento katalóg uvíta nielen odborná, ale i laická odbornosť, ktorá sa dozvie, že máme kvalitné a čerstvé produkty,“ povedala Helena Patasiová, predsedníčka Agrárnej komory Slovenska.

„V obstarávaní potravín na Slovensku je veľký priestor a toto by mohol byť užitočný nástroj na jeho využitie. Národný potravinový katalóg prinesie zvýšenie kvality a rovnako tiež možnosti pre uplatnenie slovenských výrobcov,“ uviedol Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska.

Národný potravinový katalóg
– Unikátny elektronický nástroj verejného obstarávania na jednoduchý nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov
– Menej administratívy, väčší výber potravín, čerstvosť, flexibilitu a pohodlie obstarávania pre verejných obstarávateľov
– Väčšie možnosti pre lokálnych slovenských producentov potravín
– Potenciálny dosah až milión ľudí, stravujúcich sa vo verejných inštitúciách,
– Eliminovanie nebezpečných potravín, ktoré „cestujú cez polovicu zemegule“

V súčasnosti je spustená prvá fáza projektu. Ide o testovací elektronický formulár informácií o sortimente, ktorý je vytvorený na základe dát Výskumného ústavu potravinárskeho. Aktuálne sprístupnená demo-verzia slúži na úvodné zoznámenie sa s obsahom sortimentu a formulárom produktového listu.

Jej účelom je získanie spätnej väzby zo strany dodávateľov. Vypĺňať produktový list bude možné od 4. septembra 2017.

Národný katalóg potravín vychádza z platného potravinového práva SR a EÚ. Kvalitu potravín definuje 30 právnych predpisov (vyhlášok a výnosov) pre jednotlivé výrobné skupiny.

Dodávať potraviny do Národného potravinového katalógu môžu subjekty, ktoré sú schválené, resp. registrované a pod úradnou kontrolou, čo zabezpečuje zdravotnú bezpečnosť a štandardy kvality v súlade s národným a európskym potravinovým právom.

Katalóg je k dispozícii na internetovej stránke www.npkinfo.sk. Od pondelka 21. augusta 2017 bude spustené call centrum na čísle 0800 700 706 a e-mailová podpora helpdesk@npkinfo.sk.

Informácie poskytol Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Ulož ako PDF
Napísal 19. augusta 2017 0:05. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0.


INZERCIA

1 komentár pre “Národný potravinový katalóg má priniesť čerstvejšie a kvalitnejšie potraviny pre milión ľudí”

  1. 1
    družstevník says:

    Ďaľší bullshit z dielne vládnej nesociálnej nedemokracie a protinárodnej a maďarskej koalície.
    Ako budeme vedieť, že tieto akože slovenské výrobky nie sú závadné, kto bude kontrovať kvalitu, spôsob hnojenia, postrekov, výroby ? Ktoré laboratória, výskumné ústavy, keď roky sa dovážajú jedovaté vajíčka a nikto o tom nemal šajnu.
    Je to iba propaganda pre debilov.

Napíš komentár

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.