reklama

Hudobné mosty prinesú do Trnavy dve exkluzívne vystúpenia

Mesto Trnava v spolupráci s Hudobným centrom pripravilo nový cyklus hudobných podujatí, ktorými chce rozšíriť a obohatiť ponuku koncertov. Na november sú pripravené dve exkluzívne vystúpenia. V historickej časti Radnice zaznie začiatkom novembra španielska vokálna a gitarová hudba a v závere mesiaca to bude jedinečný koncert Dalibora Karvaya v Zrkadlovej sieni Divadla Jána Palárika.

Rea Slawiski a Martina Krajčo (8.11. o 18.00 h, Západné krídlo radnice)

Na koncerte v Západnom krídle radnice zaznie španielska vokálna a gitarová hudba 19. a 20. storočia. Hudba, ktorá je výrazne spätá s andalúzskym folklórnym odkazom a neraz vychádza z gitarového idiómu.

Jej začiatky siahajú do prvej polovice 19. storočia, kedy sa objavuje v Seguidillas boleras Fernanda Sora, na konci tohto storočia vychádza zbierka starých španielskych piesní básnika a hudobníka Federica Garcia Lorcu a v 20. storočí táto kultúra vrcholí napríklad v piesňach Federica Morena Torrobu.

Program týchto španielskych hudobníkov pretkaný sólovými gitarovými skladbami Tárregu, Mompou a Turinu uvedú Rea Slawiski a Martina Krajčo.

Koncert v rámci projektu Hudobné mosty pripravilo mesto Trnava, Hudobné centrum Bratislava a Klub priateľov Trnavy

Dalibor Karvay v Trnave (28.11. o 19.00 h Zrkadlová sieň Divadlo Jána Palárika v Trnave)

Vynikajúci slovenský huslista Dalibor Karvay vystúpi v utorok 28. novembra o 19.00 h v Zrkadlovej sieni Divadla Jána Palárika Trnave.

V rámci koncertného programu zaznie Meditácia J. Masseneta, Carmen-fantázia F. Waxmana, Introdukcia a Rondo capprisioso C. Saint-Saensa, Tzigane M. Ravela a ďalšie virtuózne kompozície. Klavírnym partnerom Dalibora Karvaya bude Prof. Daniel Buranovský.

Po skončení koncertu sa uskutoční prezentácia nového CD albumu, ktorý vznikol pri príležitosti udelenia Ceny Ľudovíta Rajtera huslistovi Daliborovi Karvayovi. Súčasťou prezentácie bude autogramiáda Dalibora Karvaya a Daniela Buranovského.

Dalibor Karvay patrí medzi popredných, medzinárodne uznávaných slovenských koncertných umelcov. Štúdium hry na husliach absolvoval na Konzervatóriu v Žiline a vo Viedni. Je laureátom viacerých významných interpretačných súťaží.

Ako sólista koncertoval s radom orchestrov (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, English Chamber Orchestra, Camerata Salzburg, Orchestra Ensemble Kanazawa, Česká filharmonie, Nationaltheater-Orchester Mannheim, Radio-Symphonieorchester Wien, Wiener Kammerorchester, Het Gelders Orkest, Solistes Européens Luxembourg, Slovenská fiharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, SKO Bodana Warchala, Bruno Walter Symphony Orchestra a i.) za spolupráce známych dirigentov (Leif Segerstam, Ion Marin, Hiroyuki Iwaki, Jaap van Zweden, Marek Janowski, Ali Rahbari, Roman Kofman, Benjamin Wallfisch, Ondrej Lenárd, Oliver Dohnányi, Leoš Svárovský, Jack M. Händler a ď.)., ako komorný hudobník pravidelne spolupracuje s Radekom Baborákom, Julianom Rachlinom, Borisom Kuschnirom, Wenzelom Fuchsom a Danielom Buranovským. Je nositeľom Ceny ministra kultúry SR a Ceny Nadácie Tatra banka.

Dalibor Karvay v súčasnosti pôsobí ako riadny profesor Súkromnej univerzity pre hudbu a umenie vo Viedni.Daniel Buranovský rozvinul po skončení štúdia na Vysokej škole múzických umení bohatú koncertnú aktivitu doma i v zahraničí (Nemecko, Rakúsko, Fínsko, Švédsko, Taliansko, Holandsko, Maďarsko, Vietnam, Južná Kórea, USA, Argentína). Je vyhľadávaným partnerom inštrumentalistov a spevákov (huslisti: Alexander Jablokov, Peter Michalica, Juraj Čižmarovič, Tibor Kováč, Dalibor Karvay, poľský violončelista Lukasz Szyrner, speváci: Ján Babjak, Martin Babjak, Terézia Babjaková-Kružliaková, Mikuláš Doboš, Miroslav Dvorský, Elena Holičková, Vladimír Chmelo, Adriana Kohútková, Jozef Kundlák, Ľudovít Ludha, Ivan Ožvát, Silvia Sklovská, Hana Štolfová-Bandová, Ľubica Vargicová a mnohí ďalší). Sólistický repertoár Daniela Buranovského sa zameriava predovšetkým na kľúčové diela romantickej klavírnej literatúry a na hudbu 20. storočia vrátane tvorby slovenských autorov.

(pt)

Ulož ako PDF
Napísal 7. novembra 2017 8:19. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.