reklama

Návrh rozpočtu Trnavy na rok 2018 je na svete. Radnica počíta s vyššími príjmami ako v tomto roku

Mesto Trnava počíta v roku 2018 s vyrovaným rozpočtom. Návrh rozpočtu na budúci rok majú schvaľovať poslanci zastupiteľstva na poslednej tohtoročnej schôdzi 12. decembra 2017.

Radnica navrhuje vyrovnaný rozpočet na strane celkových príjmov aj výdavkov vo výške 62,15 milióna eur.

Bežné príjmy mesta Trnava majú v roku 2018 dosiahnuť 51 miliónov 244-tisíc eur, čo je o 2,3 milióna viac ako je očakávaný predpoklad v roku 2017.

Bežné výdavky nastavili tvorcovia rozpočtu na sumu 46 miliónov 291-tisíc eur, v tomto roku by mali dosiahnuť 45,85 milióna.

Kapitálový rozpočet počíta s príjmami vo výške 5,2 milióna eur, čo je o 3,2 ,milióna viac ako je tohtoročný predpoklad.

Kapitálové výdavky, teda výdavky na investičné akcie sú pre rok 2018 nastavené na takmer 13,7 milióna eur. Pre porovnanie v roku 2017 plánovala trnavská randica investovať 19,3 milióna, no toto číslo bude napokon zrejme podstatne nižšie.

Podľa vyjadrenia primátora Petra Bročku najväčšími investičnými akciami mesta v roku 2018 by mali byť rekonštrukcia Zeleného Kríčka, ulíc Hollého a Hajdóczyho či obnova Ružového parku.

Ilustračné foto

Výdavková časť návrhu budúcoročného rozpočtu je navrhnutá v celkovej výške 59,95 milióna eur.

Na program Doprava vynaloží v roku 2018 mesto Trnava 7,9 mil. eur, program Životné prostredie počíta s výdavkami 3,4 mil. eur, Odpodové hospodárstvo 3,8 milióna, na Verejné osvetlenie pôjde takmer 1 milión eur, na program Uličný mobilár plánuje použiť mesto 174-tisíc eur .

Programová položka Mládež a šport počíta rovnako ako teraz so sumou 2,8 mil. eur, program Kultúra má dostať 1 milión, program Ľudské zdroje počíta s výdavkami 4,4 milióna, Mestská polícia má dostať asi 1,6 milióna eur.

„Bežné príjmy sú rozpočtované vo výške 51,24 mil. eur, čo je o 2,3 mil. eur viac ako očakávané príjmy v roku 2017. Súvisí to s plánovaným vyšším príjmom z miestnych daní v dôsledku zavedenia nového príjmu z výberu miestneho poplatku za rozvoj, s plánovanými vyššími výnosmi majetku mesta v oblasti príjmov za skládku komunálneho odpadu, vyšším príjmom z podielu na výnose dane z príjmov fyzických osôb, ale aj novými legislatívnymi úpravami,v zmysle ktorých sa rozpočtujú aj doteraz mimorozpočtové prostriedky – príjmy z príspevku na režijné náklady a z príjmu na nákup potravín v školskej jedálni,“ konštatujú zostavovatelia materiálu, o ktorom budú hlasovať mestskí poslanci.

„Výdavky roku 2018 sú rozpočtované v 21 programoch. Bežné výdavky sú rozpočtované vo výške 46,29 mil. eur, čo predstavuje nárast oproti očakávanej skutočnosti roka 2017 o čiastku 436 tisíc eur. V bežných výdavkoch sú plánované všetky aktivity vyplývajúce zo samosprávnych funkcií mesta a výdavky na prenesený výkon štátnej správy. Kapitálové výdavky sú rozpočtované vo výške 13,66 mil. eur – jednak na investície pokračujúce z roku 2017 a tiež na nové investičné akcie najmä v programoch doprava, životné prostredie, sociálna starostlivosť, školstvo, mládež a šport,“ hodnotí predložený návrh rozpočtu.

Výška dlhu mesta Trnavy ku koncu roka 2017 dosiahne 18,86 %. Predpokladaná výška dlhu v roku 2018 bude podľa odhadov mestského úradu a vychádzajúc z očakávaných bežných príjmov tohto roka 21,61 %.

V zmysle zákona nesmie výška dlhu prekročiť 60 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka.

Jednotlivé položky rozpočtu si predstavíme podrobnejšie po definitívnom schválení návrhu rozpočtu na decembrovej schôdzi mestského zastupiteľstva.

Ulož ako PDF
Napísal 28. novembra 2017 7:35. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Návrh rozpočtu Trnavy na rok 2018 je na svete. Radnica počíta s vyššími príjmami ako v tomto roku”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.