reklama

Trnavský okres je červenou zónou. Prinášame súhrn opatrení Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave

Od pondelka 21. septembra 2020 platia v okrese Trnava opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trnave pri ohrození verejného zdravia. Dôvodom je krivka chorobnosti na COVID-19 a jej vzostupný charakter.

„Za posledných 14 dní incidencia nových ochorení je 57 na 100 000 obyvateľov na základe čoho je okres Trnava v rámci stupňov celoštátneho semafora COVID-19 označený červenou farbou. Uvedená incidencia výrazne prekračuje hodnotu incidencie v SR, ktorá je 32,4 na 100 000 obyvateľov,“ zdôvodňuje RÚVZ..

Ako pripomína RÚVZ so sídlom v Trnave, zároveň bol v našom okrese Trnava zaznamenaný nárast vekovo-špecifickej chorobnosti na COVID-19 vo vekovej skupine 55 až 64 ročných a nad 65 rokov, ako aj nárast počtu hospitalizovaných osôb s potvrdeným ochorením COVID-19. „Počas druhej vlny pandémie sú zaznamenávané v okrese Trnava lokálne epidémie najmä v rámci rodinných osláv a na pracoviskách, čo prispieva k explozívnejšiemu šíreniu nákazy,“ konštatuje úrad v opatrení s dátumom 18. september 2020, ktoré nadobúda účinnosť od pondelka 21. septembra.

Cieľom týchto opatrení je ochrana rizikových skupín ako sú seniori, chronicky chorí a osoby s oslabenou imunitou, u ktorých môže mať ochorenie COVID-19 komplikovaný priebeh a spôsobiť úmrtie.

„Pretože starší ľudia sú v najväčšej miere vystavení koronavírusu SARSCoV-2, musíme konať solidárne, aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu vírusu v komunite seniorov,“ pripomína RÚVZ.

Ilustračné foto

Súhrn opatrení v okrese Trnava s účinnosťou od 21. septembra 2020 od 6:00 hod. do odvolania

Zakazuje sa usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy v exteriéroch v jednom okamihu v počte nad 500 osôb alebo v interiéroch v jednom okamihu nad 250 osôb.

V prípade športových a kultúrnych hromadných podujatí s výlučne sediacim obecenstvom limit prítomného počtu osôb v exteriéri v jednom okamihu je 1000 osôb a limit prítomného počtu osôb v interiéri v jednom okamihu je 500 osôb s tým, že v prípade sedenia na športových hromadných podujatiach je organizátor povinný zabezpečiť sedenie obecenstva len v každom štvrtom rade a v prípade sedenia na kultúrnych hromadných podujatiach je organizátor povinný zabezpečiť sedenie obecenstva len v každom druhom rade

Zároveň sa zakazuje usporadúvať hromadné podujatia kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy (diskotéky, tanečné zábavy a pod.) v prevádzkach verejného stravovania (reštaurácie, bary, nočné kluby, pohostinstvá, atď.), s výnimkou svadieb, smútočných posedení (karov) a krstín do 100 osôb.

Tieto zákazy sa nevzťahujú na zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy a zasadnutia (schôdze), ktoré sa uskutočňujú na základe zákona. Počas ich trvania platia prísne hygienické opatrenia RÚVZ.

V okrese Trnava sa zakazuje usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej, zábavnej či inej povahy v čase od 23:00 hod. do 06:00 hod. nasledujúceho dňa. Výnimku z tohto zákazu majú svadby do 100 osôb.

Plavárne a kúpaliská majú nariadené obmedziť kapacitu týchto prevádzok na 50 % zo stanovenej kapacity.

RÚVZ Trnava odporúča výrobným prevádzkam, potravinárskym prevádzkam a prevádzkam strategického významu vypracovanie krízového plánu na zamedzenie šírenia ochorenia Covid-19 a dodržanie všetkých platných opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR vzťahujúcich sa na prevádzky.

Všetkým cirkvám a predstaviteľom cirkví nariaďuje v okrese Trnava prijatie takých opatrení, aby sa minimalizovala možnosť šírenia nového koronavírusu pri organizovaní cirkevných akcií a obradov/úkonov.

RÚVZ Trnava neodporúča organizovať hromadné podujatie určené pre seniorov v akomkoľvek počte.

Zakázané návštevy v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach

Od soboty 19. septembra 2020 platí v okrese Trnava opatrenie RÚVZ o zákaze návštev v zdravotníckych zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú zdravotnú starostlivosť v okrese Trnava, sú povinní zabezpečiť zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach s výnimkou návštev kňazov za účelom podávania sviatosti pomazania chorým a umierajúcim a paliatívnych návštev u ťažko chorých a umierajúcich pri zabezpečení dôsledného dodržiavania protiepidemických opatrení.

Pri ukončení hospitalizácie v zdravotníckom zariadení sú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú zdravotnú starostlivosť v okrese Trnava, povinní zabezpečiť klientovi zariadenia sociálnej starostlivosti odber biologického materiálu na vyšetrenie SARS-CoV-2 (výter z orofaryngu), v ktorom bol liečený pre inú diagnózu ako COVID-19.

Klient môže byť prijatý späť do zariadenia sociálnej starostlivosti až po negatívnom laboratórnom výsledku na detekciu SARS-CoV-2.

Verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v okrese Trnava povinní zabezpečiť zákaz návštev v interiérových priestoroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti (ZSS).

Pri nástupe klienta do ZSS sú poskytovatelia povinní vyžadovať potvrdenie o negatívnom výsledku vyšetrenia na SARS-CoV-2.

Zároveň sa zakazuje vykonávanie odbornej praxe v ZSS a zdravotníckych zariadeniach žiakmi strednej zdravotníckej školy a študentami vysokých škôl so zdravotníckym zameraním.

RÚVZ Trnava odporúča očkovanie proti chrípke všetkým zdravotníckym pracovníkom a všetkým zamestnancom ZSS.

Opatrenia pri ohrození verejného zdravia (otvoriť)

Opatrenie – Zákaz návštev Trnava (otvoriť)


Aktuálna mapa (21.9.2020) so semaforom okresov

Ulož ako PDF
Napísal 21. septembra 2020 9:29. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Trnavský okres je červenou zónou. Prinášame súhrn opatrení Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.