reklama

Trnavskí cestári si prevzali prvú časť novej techniky v podobe dvoch desiatok traktorov. Do vozového parku pribudne aj 34 nákladných áut

Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja (SÚC TTSK) prevzala v pondelok 19. októbra 2020 od dodávateľa 20 traktorov. Ide o začiatok komplexnej obmeny vozového parku slúžiaceho na letnú a zimnú údržbu ciest. Do konca roka by cestári mali dostať k dispozícii aj druhú časť dodávky v podobe 34 sypačov, ktoré prispejú k zefektívneniu starostlivosti o cesty počas blížiacej sa zimnej sezóny.

„Dnešným dňom napĺňame sľub a reálne začíname s komplexnou obmenou vozového parku SÚC TTSK. Dnes cestári dostali prvú časť z 20 úplne nových traktorov aj s príslušenstvom. Vďaka nim sa o cesty budeme môcť efektívne starať počas celého kalendárneho roka. K traktorom ešte počas tejto zimy pribudnú prvé z 34 sypačov, ktoré postupne začneme uvádzať na naše cesty. Nové vozidlá výrazne zjednodušia prácu našim zamestnancom a zvýšia našu akcieschopnosť a efektívnosť,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

FOTO: TTSK

„Dvadsať nových traktorov budeme v zime využívať na odhŕňanie a odvoz nahromadeného snehu či na nakladanie posypových materiálov do sypačov. Vzhľadom na ich multifunkčnosť a širokú možnosť prídavných zariadení ich vieme využiť na mulčovanie trávy alebo čistenie krajníc a rigolov popri cestách,“ doplnil riaditeľ SÚC TTSK Dalibor Trebichalský.

Na zimnú údržbu má SÚC TTSK pripravených 26 dispečerských vozidiel, 75 kusov ďalšej špecializovanej techniky a 13 – tisíc ton posypového materiálu v podobe posypovej soli a kameniva a tiež 137 – tisíc litrov solanky.

Trnavský samosprávny kraj vysúťažil v júli 2020 formou dvoch elektronických aukcií dodávateľa novej techniky, ktorá postupne vymení zastaralú a neefektívnu techniku určenú na údržbu ciest, ako aj na rôzne ďalšie činnosti spojené so správou a údržbou cestnej siete.

Obe súťaže na nákladné autá aj traktory prebiehali formou elektronickej aukcie, do súťaží sa prihlásili tri firmy. S najnižšou ponúknutou cenou zvíťazila v oboch prípadoch spoločnosť MB SERVIS z Moravian nad Váhom.

Celková hodnota zákaziek dosiahla v elektronickej aukcii 10 790 188 eur s DPH.

Vozový park určený pre správu a údržbu ciest v Trnavskom samosprávnom kraji obnoví župa prostredníctvom 34 kusov nákladných vozidiel s pohonom 4×4 pre údržbu ciest vrátane úpravy podvozkov pre výmenné nadstavby, 34 sypacích výmenných nadstavieb, rovnaký počet predných radlíc, 10 sklápacích výmenných nadstavieb, 9 zametacích nadstavieb, 12 kusov vysprávkových súprav a 10 nadstavieb na prevoz obaľovanej zmesi za cenu 7,6 milióna eur s DPH.

Župa v druhej súťaži obstarala 20 kusov traktorov, 20 priekopových ramien s kosačkou, 8 závesných radlíc za traktor, 12 kusov traktorových čelných nakladačov, 8 šípových radlíc pred traktor, 12 podzvodidlových kosačiek, 12 čističov priekop k traktoru, 12 agresívnych kief k traktoru, 12 kusov orezávačov vegetácie, 2 štiepkovače za traktor, 3 kusy lesných fréz za traktor, 4 kusy fréz na pne za traktor a 4 frézy na zrezávanie krajníc s dopravníkom za cenu 3,17 milióna eur s DPH.

Obidve zákazky boli podmienené tým, aby stroje a technika tvorili funkčné technologické celky, teda aby vozidlá boli plne kompatibilné s prídavnými zariadeniami a príslušenstvom.

Cieľom tejto komplexnej obmeny je predovšetkým výrazne skrátiť reakčný čas nasadenia techniky pri situáciách ako je námraza alebo sneh na ceste. Nové vozidlá budú ekologickejšie a hospodárnejšie s posypovým materiálom.

„Najstaršie vozidlo súčasného vozového parku má 51 rokov. Na tak starej technike jednoducho nie je možné včas reagovať. Ak sneh alebo námraza nemá vždy cestárov prekvapiť, tak výmena 40 a 50-ročných vozidiel musí nastať. Chceme dať zamestnancom našej správy ciest k dispozícii vozidlá, vďaka ktorým dokážu mimoriadne situácie na cestách zvládať rýchlejšie a kvalitnejšie. Tým zároveň výrazne prispejeme k zlepšeniu bezpečnosti na cestách,“ uviedol župan Jozef Viskupič.

Ulož ako PDF
Napísal 19. októbra 2020 19:27. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Trnavskí cestári si prevzali prvú časť novej techniky v podobe dvoch desiatok traktorov. Do vozového parku pribudne aj 34 nákladných áut”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.