reklama

Rybníková ulica zásadne zmení svoj vzhľad. Pre zlý zdravotný stav mesto vyrúbe 59 topoľov, nahradí ich mladá alej

Mesto Trnava oznámilo, že z dôvodu zlého zdravotného stavu a na základe odborného posudku dôjde na Rybníkovej ulici k výrubu 59 topoľov. Ulica tak po dlhých desaťročiach príde o typickú alej a zásadným spôsobom zmení svoj charakteristický vzhľad.

Problematikou zlého zdravotného stavu topoľov na Rybníkovej ulici sa trnavská radnica zaoberá dlhšie. Pred desiatimi rokmi, vo februári 2011, vyrúbali z dôvodu fyziologického preschnutia, poškodených korún a hnilobných dutín desať topoľov.

V apríli 2021 mesto oznámilo, že z odborného posudku českej firmy Safe Tree, ktorú mestská samospráva oslovila s požiadavkou navrhnúť najvhodnejší spôsob starostlivosti o každý strom, vyplýva, že „poškodenie 59 topoľov je natoľko závažné, že sa už nedajú zachrániť, a v záujme bezpečnosti chodcov, cyklistov aj vodičov motorových vozidiel je nutné ich urýchlené odstránenie“.

„Dôvodom na výber firmy Safe Tree bolo jej zameranie na spôsoby udržania bezpečných stromov s dlhodobou perspektívou prežitia v mestskom prostredí. V odborných posudkoch sa snaží vyhnúť rúbaniu, a keď je to možné, radšej navrhuje vhodné ošetrenie aj špeciálne systémy ochrany,“ konštatuje Mesto Trnava v tlačovej správe.

Hodnotenie topoľov na Rybníkovej sa zameriavalo na fyziologický vek stromov, stabilitu, zdravotný stav, vitalitu a najmä na spomínanú perspektívu prežitia.

Verdikt znel, že ani jeden z 98 topoľov bielych nie je zdravý a päťdesiatdeväť topoľov už nemá žiadnu nádej na prežitie.


Topole na Rybníkovej ulici

Ilustračné foto: trnava-live.sk / Patrik Pokorný

„Stromy majú poškodené korene alebo infekciu bázy kmeňa či celého kmeňa a konárov, dynamicky presychajú alebo sú z väčšej časti odumreté, v korune majú hrubé suché konáre, asymetrickú korunu alebo tlakovú vidlicu. V dokumente sú definované aj druhy drevokazných húb, ktorými sú napadnuté. Na základe týchto nálezov a ďalších vyhodnotení obsahuje dokument aj návrh technológie starostlivosti o zvyšných tridsaťjeden topoľov, aby ani tie neohrozovali okoloidúcich. Čo najskôr budú kvôli stabilizácii ošetrené bezpečnostným rezom, aby mohli ešte zotrvať na svojom mieste,“ informovala trnavská radnica.

Frekventovanú Rybníkovu ulicu využívajú okrem vodičov aj chodci a cyklisti. Trnavská samospráva preto bezpečnosť ľudí v súvislosti s odborným posudkom nechce brať na ľahkú váhu.

„Bezpečnosť ľudí je prvoradá a z toho dôvodu je urýchlené odstránenie poškodených stromov nevyhnutné. Rúbať sa bude priebežne, každý strom najprv prezrie ornitológ, či na ňom nie sú aktívne vtáčie hniezda. Na mieste vyrúbaných stromov mesto plánuje náhradnú alejovú výsadbu kvalitných druhov, ktoré lepšie znášajú mestské prostredie,“ priblížila radnica.

Topoľ biely sa môže vo voľnej prírode dožiť tristo až štyristo rokov, ale v mestských uliciach možno len pár desiatok. Vo všeobecnosti majú kratšiu životnosť všetky stromy v mestských podmienkach.

„Ich koreňový systém nemá dostatočný priestor na rast, je uzavretý pod nepriepustnými povrchmi vo veľmi zhutnenej zemine a zrážková voda sa k nemu nedostáva, poškodzujú ho zemné práce, neodborné orezávanie konárov bez ošetrenia rán, ktoré sú vstupnou bránou pre hubové, bakteriálne a vírusové ochorenia. Silnými stresujúcimi faktormi sú aj imisie a klimatická zmena. Je veľmi pravdepodobné, že na rýchlom presychaní korún topoľov bielych, ktoré potrebujú vlhkejšiu pôdu, sa na Rybníkovej ulici v ostatných rokoch podpísali aj veľmi horúce a suché letá,“ dodáva Mesto Trnava.


Pohľad na Rybníkovú ulicu sa onedlho zásadne zmení

Ilustračné foto: trnava-live.sk / Patrik Pokorný

Ulož ako PDF
Napísal 16. apríla 2021 7:58. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.