reklama

FOTO: Z topoľovej aleje na Rybníkovej pre zlý zdravotný stav ubudlo viac ako štyridsať z takmer stovky stromov

Viac ako štyri desiatky topoľov z celkovégo počtu 98 vyrúbali počas víkendu 19. a 20. júna na Rybníkovej ulici v Trnave. Dôvodom bol zlý zdravotný stav stromov a s tým súviace nebezpečenstvo ohrozenia zdravia chodcov, cyklistov aj vodičov motorových vozidiel.

Podľa slov Martina Šikulu z referátu zelene Odboru územného rozvoja a koncepcií na Mestskom úrade v Trnave pôvodne bolo na výrub určených 59 stromov, no napokon sa rozhodlo o výrube 49 kusov topoľov. Sedem z nich zostáva dočasne na svojom mieste, pretože v ich korunách sú momentále zahniezdené vtáky či netopiere.

Charakteristická topoľová alej na Rybníkovej ulici bola vysadená pred asi sedemdesiatimi rokmi, v polovici 20. storočia.

Problematikou zlého zdravotného stavu topoľov na Rybníkovej ulici sa trnavská radnica zaoberá dlhšie. Pred desiatimi rokmi, vo februári 2011, vyrúbali z dôvodu fyziologického preschnutia, poškodených korún a hnilobných dutín desať topoľov.

V apríli 2021 mesto oznámilo, že z odborného posudku českej firmy Safe Tree, ktorú mestská samospráva oslovila s požiadavkou navrhnúť najvhodnejší spôsob starostlivosti o každý strom, vyplýva, že “poškodenie topoľov je natoľko závažné, že sa už nedajú zachrániť, a v záujme bezpečnosti chodcov, cyklistov aj vodičov motorových vozidiel je nutné ich urýchlené odstránenie”.


Výrub topoľov na Rybníkovej ulici, 21. jún 2021

FOTO: trnava-live.sk / Patrik Pokorný

Počas uplynulého víkendu vyrúbali viac ako 40 stromov. Kmene a konáre začali z chodníkov a cyklocesty odstraňovať v pondelok 21. júna predpoludním. Dreviny na blízkom parkovisku vedľa športovej haly rozdrvili na štiepku.

“Stromy majú poškodené korene alebo infekciu bázy kmeňa či celého kmeňa a konárov, dynamicky presychajú alebo sú z väčšej časti odumreté, v korune majú hrubé suché konáre, asymetrickú korunu alebo tlakovú vidlicu. V dokumente sú definované aj druhy drevokazných húb, ktorými sú napadnuté. Na základe týchto nálezov a ďalších vyhodnotení obsahuje dokument aj návrh technológie starostlivosti o zvyšných tridsaťjeden topoľov, aby ani tie neohrozovali okoloidúcich. Čo najskôr budú kvôli stabilizácii ošetrené bezpečnostným rezom, aby mohli ešte zotrvať na svojom mieste,” informovala trnavská radnica pred dvomi mesiacmi, kedy výrub oznámila.

Okrem odborného posudku zdravotného stavu pred pílením skontrolovali všetky stromy určené na výrub ornitológovia či včelári. Práve pre zistené zahniezdenie živočíchov bol presunutý výrub siedmich topoľov.

Vypílené stromy mesto nahradí zrejme počas jesenného termínu plánovanej výsadby novými vzrastlými stromami, o konkrétnych druhoch rozhodnú odborníci v blízkej budúcnosti.

FOTOGALÉRIA – RYBNÍKOVA ULICA, 21. júna 2021:


Výrub topoľov na Rybníkovej ulici, 21. jún 2021

FOTO: trnava-live.sk / Patrik Pokorný

Ulož ako PDF
Napísal 21. júna 2021 14:44. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.