reklama

Trnavská univerzita otvorila nový akademický rok. Po pandemickej prestávke už aj za účasti študentov

Po bohoslužbe Veni Sancte, ktorú celebroval trnavský arcibiskup Ján Orosch, nasledovala akademická ceremónia spojená s oceňovaním študentov.
Práve študenti dnes zaplnili nielen univerzitný kostol, ale po vynútenej pandemickej „prestávke“ dominujú na chodbách a v prednáškových miestnostiach. Na Trnavskej univerzite začal v pondelok 20. septembra zimný semester 2021/2022 podľa platného covid automatu.

Veni Sancte: Stávame sa slobodnými, aby sme v dialógu pomáhali iným

Hlavným kazateľom na svätej omši Veni Sancte bol jezuita prof. Miloš Lichner, prorektor Trnavskej univerzity, ktorý sa pred týždňom stretol aj s pápežom Františkom počas jeho návštevy na Slovensku.

Téma Františkovej návštevy – ktorý ako pápež nesie titul pontifex, staviteľ mostov – nechýbala ani v slávnostnej homílii. „Svätý Otec k nám prišiel vo veľmi komplikovanom období, keď vidíme nielen okolo seba, ale aj v našich srdciach vykopané zákopy a deliacie čiary. Sme rozdelení politicky, nábožensky, ‚vakcinačne‘ a ešte všelijako inak. Čo nám teda tento rímsky staviteľ mostov môže povedať do týchto našich zákopov na začiatku akademického roka?“

Prvým slovom, ktoré dominuje v pápežovom myslení a platí aj pre Trnavskú univerzitu, je dialóg, zdôraznil M. Lichner. Dialóg začína počúvaním toho druhého, aj počúvaním študentom. „Boh je slobodný, pretože vždy chce konať iba dobro. Stávame sa slobodnými od našej neprávosti v našom srdci, aby sme solidárne a v dialógu pomáhali iným stávať sa skutočne evanjeliovo slobodnými. A tu sa spája naše poslanie hovoriť pravdu s naším životom.“

FOTO: TRUNI/Barbora Likavská

Rektor R. Bílik: Naše výsady sú naše akademické slobody

Slávnostné otvorenie nového akademického roka pokračovalo v sále Marianum na Hollého ulici v Trnave akademickou slávnosťou. Zúčastnili sa jej okrem akademickej obce aj predstavitelia spoločenského a politického života, zástupcovia mesta Trnava a Trnavského samosprávneho kraja.

Zhromaždeniu sa osobne prihovoril rektor Trnavskej univerzity prof. René Bílik, ktorý pripomenul, že kvôli pandémii covid-19 sa neuskutočnilo mnoho akademických slávností a tá dnešná sa konala až po dvoch rokoch, naposledy to bolo na jeseň 2019.

„Študenti, učitelia, vedecko-pedagogickí, vedecko-výskumní a umelecky tvoriaci pracovníci, taká je skladba akademickej obce Trnavskej univerzity v Trnave. Pripomína nám, že základom fungovania a existencie našej alma mater je neoddeliteľná symbióza vzdelávania, vedeckého výskumu aj umeleckej tvorby vo vybraných študijných programoch. Cez túto symbiózu sa nám odkrývajú naše výsady, totiž naše akademické slobody.“

Podľa rektora TRUNI R. Bílika nie je obsah vzdelávacej ponuky na vysokej škole daný zvonka, ale je vystavaný tvorivými pracovníkmi univerzity zvnútra.

„Nie je úplne jedno, a to adresujem naším študentom, ktorú vysokú školu si pre svoje štúdium vyberú. Kvalita, o ktorej sa stále dookola hovorí, vyrastá zo schopnosti akademických pracovníkoch vysokej školy byť aj dobrými vedcami, aj dobrými učiteľmi a mať schopnosť prizvať a zainteresovať do vedeckého výskumu, do obsahu vzdelávacej ponuky i do hodnotenia tohto procesu aj svojich študentov. Základom úspešnej existencie akademickej obce je spoločný dialóg všetkých jej členov.“

FOTO: TRUNI/Barbora Likavská

REKTOR OCENIL ŠTYROCH ŠTUDENTOV ZA ŠÍRENIE DOBRÉHO MENA TRNAVSKEJ UNIVERZITY

Pri otvorení nového akademického roka na Trnavskej univerzite ocenil jej rektor René Bílik šikovných študentov. Navrhli ich fakulty za vynikajúce študijné výsledky, rozvoj univerzity a šírenie dobrého mena.

Medzi nimi nechýbala ani Žofia Dršťáková, študentka študijného odboru psychológia, ktorá od nového akademického roka sa dostáva do posledného magisterského ročníka. Zaujala získaním Ceny študentov za svoj príspevok Komunikačné stratégie odpustenia v súvislosti s odpúšťaním partnerovi, záväzkom a spokojnosťou v partnerskom a manželskom vzťahu, ktorý prezentovala online na Medzinárodných študentských psychologických dňoch 2021.

Filozofická fakulta navrhla aj ďalšieho študenta, a to Bc. Dominika Štrbu, ktorý oplýva výtvarným a literárnym talentom. Angažuje sa spoločensky v popularizovaní dôležitých tém z oblasti tak starého, ako aj súčasného umenia a kultúry. V roku 2020 vyhral hlavnú cenu v 52. ročníku krajskej súťaže Trnavská paleta za svoj obraz „Per aspera ad astra“ v skupine autorov do 25 rokov.

Ďalší dvaja ocenení študenti pochádzajú z právnickej fakulty. Bc. Timotej Práznovský sa stal celkovým víťazom prvého ročníka fakultnej súťaže „Nielen o práve“, ktorá sa uskutočňovala v týždňových kolách počas letného semestra. V súťaži preukázal svoju bystrosť a výnimočne široký všeobecný rozhľad nielen v dejepise, ale aj v iných spoločenských a prírodných vedách.

Cena rektora Trnavskej univerzity putuje aj do rúk Bc. Martina Pogádla patriaceho medzi mimoriadne usilovných študentov Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Už od začiatku svojho štúdia na fakulte sa aktívne zúčastňoval rôznych súťaží (2. miesto v celoslovenskom kole Simulovaného trestného procesu) či aktívne vystúpil na Študentskej vedeckej konferencii s odborným príspevkom.

Ulož ako PDF
Napísal 21. septembra 2021 9:35. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Spoločnosť, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.