reklama

Trnavčan Juraj Žembera predstaví v knižnici svoju zbierku básní

Vo štvrtok 26. mája bude hosťom Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave v rámci pravidelného cyklu Trnavská poetika Juraj Žembera, básnik s osobitým rukopisom a štýlom.

„Na trnavskej rovine
zvlnenej prsiami
s miestom akurát tak pre Malý Rím
stále fúka
a stálosť vecí sa deje odrazu.“

Áno, je to Trnavčan píšuci aj o Trnave. Absolvent Filozofickej fakulty UK v Bratislave prešiel vo svojej kariére mnohými smermi.

Pôsobil ako doktorand na Trnavskej univerzite, ako odborný pracovník v Galérii Jána Koniarka v Trnave, v Slovenskom pamiatkovom ústave v Trnave, v Slovenskej národnej galérii, učil na umeleckej škole v Trnave aj v Bratislave.

V súčasnosti pracuje ako kurátor umeleckej zbierky v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici.

Jeho prvá básnická zbierka nesie názov Právo každej noci (2005) a je výpoveďou už skúseného muža s vyzretým pohľadom na svoje okolie a vzťahy v ňom.  

Po úspešnej „Najkrajšej knihe Slovenska 2013“ pod názvom V rukavičkách z vlastnej kože (2013) prišla na knižný trh básnická zbierka Rana po štepárskom noži (2016).

Vo štvrtok 26. mája predstaví návštevníkom knižnice svoju najnovšiu básnickú zbierku Latrína magika, (2022) ktorej vydanie finančne podporila aj Trnavská župa.

Vracia sa v nej k svojim rockovým koreňom a synergiou art rocku a art poézie ponúka čitateľovi nevšedný zážitok.

Súčasťou projektu je aj audiokniha, ktorú nahovoril v súčasnosti zrejme najlepší slovenský recitátor Vladimír Jedľovský spolu s herečkou a speváčkou Petrou Sabovou, ktorí sa predstavia aj v knižnici.

Knihu ilustráciami dotvoril jeho dvorný ilustrátor Peter Uchnár umocňujúc tak pôsobivosť a fantazijnosť Žemberovej metafory.

Použité verše sú zo zbierky Juraj Žembera: V rukavičkách z vlastnej kože.

Ľubica Malá, Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave

Ulož ako PDF
Napísal 25. mája 2022 8:00. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.