reklama

Krajskí poslanci schválili záverečný účet za rok 2021, ako aj nové projektové zámery na udržateľný rozvoj

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja zasadalo v stredu 22. júna 2022 poslednýkrát pred letom. Popri záverečnom účte za rok 2021 a zmene rozpočtu schválili aj viaceré majetkovoprávne vysporiadania a projektové zámery.

Župné zastupiteľstvo odobrilo aj kúpu pozemku za účelom realizácie cyklotrasy medzi Zavarom a automobilkou Stellantis.

Kúpou pozemku tak bude zabezpečené priame napojenie projektovanej cyklotrasy do obce Zavar, pričom na tomto úseku pribudne aj cyklolávka. Podľa trnavského župa Jozefa Viskupiča, „využijeme možnosť zapojiť sa do prvej výzvy z plánu obnovy na rozvoj cyklodopravy. Výhodou tohto mechanizmu je, že ponúka 100-percentné financovanie z európskych zdrojov“.

Zastupitelia schváliliaj predloženie žiadosti o dotáciu z Environmentálneho fondu na projekt Domova sociálnych služieb pre dospelých v Hornom Bare., spolufinancovaný bude aj projekt Domova dôchodcov a Domova sociálnych služieb pre dospelých v Seredi.


Júnové rokovanie krajského zastupiteľstva

Známy je aj zoznam laureátov Ceny Trnavského samosprávneho kraja v roku 2022 v siedmich oblastiach – zdravotníctvo, sociálna starostlivosť, vzdelávanie, kultúra, šport, doprava a občianska spoločnosť. Za prínos k rozvoju Trnavského kraja bude ocenených 29 ľudí, ktorí si ocenenie slávnostne prevezmú v utorok 27. septembra 2022.

V súvislosti s vyhlásením volieb predsedom Národnej rady SR krajské zastupiteľstvo stanovilo podmienky župných volieb. Počet volebných obvodov (7) a počet krajských poslancov (40) ostane nezmenený.

Pre voľby župana bude v zmysle zákona stanovený jeden jednomandátový obvod. Obvodné volebné komisie budú ako obvykle sídliť v priestoroch okresných úradov. Krajská volebná komisia bude zasadať v budove župného úradu.

Hospodárenie TTSK v roku 2021

Trnavský samosprávny kraj hospodáril v kalendárnom roku 2021 s prebytkom vo výške takmer 14 miliónov eur. Vyše 11 miliónov eur použije na krytie splátok úverov a na výdavky spojené s infláciou. Zámer odobrili krajskí poslanci na svojom zasadnutí v stredu 22. júna 2022.

„Dnes sme schválili posledný záverečný účet v tomto volebnom období. Veľmi ma teší, že aj napriek externým vplyvom sme minulý rok hospodárili rozumne a dosiahli sme prebytok takmer 14 miliónov eur. Veľkú časť z neho však už zapájame do rozpočtu, aby sme kryli investície, ktoré prenášame z minulého roka. Dofinancujeme aj plánované investície do rekonštrukcie ciest a mostov alebo využívania obnoviteľných zdrojov energie. V kontexte očakávaného negatívneho vplyvu legislatívnych zmien na náš rozpočet sa nám podarilo vytvoriť priestor na financovanie budúcoročných rozvojových zámerov, ako napríklad výstavbu hokejovej akadémie v Trnave, novej knižnice v Galante či zariadenia sociálnych služieb v Moravskom Svätom Jáne,“ skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Župa v minulom roku hospodárila s prebytkom bežného a kapitálového rozpočtu vo výške 7,3 mil. eur. Po vylúčení nevyčerpaných účelovo určených prostriedkov išlo o prebytok 4,1 mil. eur. Po započítaní kladného výsledku finančných operácií v objeme 9,9 mil. eur dosiahla prebytok takmer 14 mil. eur.

Krajskí poslanci schválili zámer rozdelenia prebytku tak, že 12 mil. eur nasmerovali do rezervného fondu. 1,2 mil. eur poputuje na úhradu preukázanej straty dopravcov.

Pol milióna eur župa použije na tvorbu peňažného fondu na zníženie investičného dlhu a ďalších 300-tisíc eur je určených na tvorbu peňažného fondu nových strategických investícií.

K záverečnému účtu zaujala stanovisko hlavné kontrolórka TTSK, ako aj Rada pre rozpočet TTSK, ktorá je od roku 2019 zložená z renomovaných ekonómov.

Rada skonštatovala, že kraj opäť zvýšil kvalitu spracovania dokumentu, ktorá ide „nad rámec bežného štandardu rozpočtových dokumentov samospráv v Slovenskej republike“. Poslanec Vladimír Butko v rozprave vyzdvihol prácu župana a úradu najmä v pandemickej dobe. Ocenil, že župa bola schopná výrazne znížiť zadlženosť.

Predmetom posledného zasadnutia krajského zastupiteľstva pred letom bola aj zmena rozpočtu. V jej rámci sa do rozpočtu zapojilo 11,3 mil. eur. Z toho vyše 5 mil. eur župa použije na krytie splátok úverov, ktoré boli doteraz kryté z daňových príjmov.

V súvislosti s rastom cien materiálov, energií a stavebných prác, župa navýši rozpočet na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy a mostov o tri milióny eur na 18,6 milióna eur. Na dofinancovanie eurofondových projektov najmä v oblasti vzdelávania, kultúry a využívania obnoviteľných zdrojov energie pôjde ďalší milión eur. Sumu 100-tisíc eur chce župa vyčleniť na prípravu nových projektov debarierizácie stredných škôl, ktoré budú financované z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.

Z daňových príjmov župa vyčlenila aj 600-tisíc eur na modernizáciu plavárne MTF v Trnave a zastrešenie mestskej ľadovej plochy v Dunajskej Strede.

Ako poznamenal Viskupič, „sľúbili sme, že tieto projekty podporíme, ak uspejú vo výzve Fondu na podporu športu. To sa stalo, takže do Trnavy poputuje 400-tisíc eur na rekonštrukciu plavárne a do Dunajskej Stredy 200-tisíc eur na zveľadenie zimného štadióna“.

Ulož ako PDF
Napísal 23. júna 2022 13:16. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.