reklama

V Dolnej Krupej otvoria ružiarsku sezónu, tamojšie rozárium je najväčšie na Slovensku

Návštevníci obce Dolná Krupá pri Trnave sa môžu počas víkendu tešiť na otvorenie ružiarskej sezóny v najväčšom rozáriu na Slovensku, ako aj na Slávnosť ruží. Obe podujatia sa budú konať v sobotu 3. júna 2023.

„Obec Dolná Krupá nadväzuje na slávnu éru ružovej grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá tu ako súčasť svojho panstva vybudovala najväčšie rozárium v Európe na prelome 19. a 20. storočia,“ hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism a dodáva, že „počas nasledujúcej soboty bude obec žiť vôňami a farbami ruží v rámci osláv 160. výročia jej narodenia“.

FOTO: Región Trnava

Slávnosť ruží, ktorá sa uskutoční v parku klasicistického kaštieľa Slovenského národného múzea, začne o 13:00 h. a návštevníci si budú môcť zakúpiť sadenice ruží alebo hlasovať za najkrajšiu ružu roka 2023. Súčasťou podujatia bude tiež krojovaný sprievod z kaštieľskeho parku do mauzólea rodiny Chotekovcov, vystúpenia speváckych skupín a folklórnych súborov, výstava ruží, tradiční remeselníci i detské predstavenia a atrakcie.

Históriu prepojenú s ružovou grófkou si pripomenú počas slávnostného otvorenia ružiarskej sezóny aj v neďalekom areáli Medolandie, ktorý susedí s parkom kaštieľa v Dolnej Krupej. Podujatie pri príležitosti Otvorenia ružiarskej sezóny sa začne o 10:00 h. Organizátori pre návštevníkov pripravujú komentované prehliadky Rozária M. H. Chotekovej, ktoré je v súčasnosti najväčším na Slovensku a nachádza sa tu 2500 kusov vysadených ruží.

Medovinárstvo Apimed oslavuje 25. výročie svojho vzniku, preto sa rozhodli symbolicky rozšíriť počet ruží v rozáriu na 250 druhov. Grófke Chotekovej venovali ružovú medovinu vyrábanú z lupienkov ruže Rosengräffin Marie Henriette, ktorú pestujú priamo v rozáriu. Túto medovinu, ako aj ďalšie iné, tu môžu návštevníci ochutnať.

Po prehliadke Villy Apimed s degustačnými priestormi, medovou vežou a podzemnými pivnicami si hostia môžu vychutnať obed, kávu alebo dezert v reštaurácii Mária Henrieta, ktorá je súčasťou areálu.

Atmosféru v rozáriu počas otvorenia ružiarskej sezóny spríjemní romantická hudba v podaní Lily Veil a popoludní Cimbalová muzika Bystríka Slobodu. Deti sa budú môcť zahrať hry vo Včeličkove, v Ružovom kráľovstve, prejsť sa po Včelárskom chodníku s pohybovými aktivitami a historickými exponátmi. Nebude chýbať občerstvenie priamo v rozáriu, predaj medov, medoviny i ruží.

Oblastná organizácia cestovného ruchu plánuje v letnom období organizovať komentované prehliadky obce Dolná Krupá ako celodenné výlety po regióne. Prvý termín bude 10. júna a nasledujúce 8. júla, 5. augusta a 2. septembra. Viac informácií na www.regiontrnava.sk.

Vstupné na Slávnosť ruží je jednotné na celý deň 2,- €, deti do 6 rokov a ZŤP zadarmo. Vstupné na Otvorenie ružiarskej sezóny je 4 € dospelí, deti/študenti, seniori a ZŤP 2,50 € a deti do 6 rokov zdarma. Rodinné vstupné je 9 €. V cene vstupenky je ochutnávka medovín a komentovaná prehliadka rozária.

FOTO: trnava-live.sk

Ulož ako PDF
Napísal 31. mája 2023 8:15. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.