reklama

Dedičstvo trnavskej architektúry: Coburgove závody

V stredu 19. apríla o 19:00 sa uskutoční prednáška architekta Miroslava Beňáka o Coburgových závodoch, ktoré sú považované za klenotnicu priemyselnej architektúry Trnavy.

Prednáška zameraná na industriálnu architektúru Trnavy vás prenesie do obdobia pred koncom prvej svetovej vojny, keď vznikal jeden z najvýznamnejších závodov v Trnave. Vojvoda Filip Coburg tu zakladá oceliarsky podnik, ktorý výrazne obohatil štruktúru mesta nielen pracovnými príležitosťami, ale aj mnohými ďalšími aspektmi.

Jednak rozvojom osobitej závodnej architektúry v jednotlivých obdobiach existencie, ale aj dopadom na život mesta z pohľadu jeho technického vybavenia: vzniká parná elektráreň, ktorá je samostatnou kapitolou v dejinách modernizujúceho sa mesta.

V neposlednom rade je to aj jeho významný dopad na spoločenský život, ktorý sa prejavil v špecifickej identite mesta v oblasti športu.

Okolo niekdajších Coburgových závodov totiž vznikli základy pre dnešný známy trnavský futbalový tím.

Podujatie s názvom Coburgove závody – klenotnica priemyselnej architektúry Trnavy sa uskutoční budúcu stredu o 19:00 v dočasnom kultúrnom priestore Berliner na Pekárskej 40. Vstup je zadarmo.

Pripravilo o.z. Publikum.sk s finančnou podporou Nadácie ESET.

Ulož ako PDF
Napísal 12. apríla 2017 8:02. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.