reklama

Pred trnavskou katedrálou chcú umiestniť ďakovnú tabuľu emeritnému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi

AKTUALIZOVANÉ 8. decembra 2020

Poslanci mestského zastupiteľstva odhlasovali 8. decembra návrh 2. viceprimátora Tibora Pekarčíka o stiahnutí materiálu z rokovania. „Dostali sme list od Trnavskej arcidiecézy. Tento materiál si prerokujeme ešte s nimi a budeme ho riešiť neskôr,“ vysvetlil Pekarčík.

Občianske združenie Kampanila so sídlom v Bratislave požiadalo mesto Trnava o súhlas s použitím pozemku pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa za účelom umiestnenia ďakovej tabule emeritnému arcibiskupovi Mons. Róbertovi Bezákovi.

Bronzová tabuľa vo veľkosti približne 30×30 cm má byť inštalovaná pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa na Univerzitnom námestí v Trnave, konkrétne na zatrávnenej ploche v severozápadnej časti námestia, niekoľko metrov od sochy Jána Pavla II.

„Tabuľa bude osadená tak, aby pri jej čítaní bola v zornom uhle katedrála – pri západnom okraji zatrávnenej plochy. Ukotvená bude do subtilného základu, oproti rovine povrchu môže byť mierne zošikmená,“ uvádza sa v dôvodovej správe k materiálu o výpožičke pozemku, o ktorom majú hlasovať mestskí poslanci v utorok 8. decembra 2020.


Arcibiskup Bezák počas sv. omše v trnavskej Katedrále, 1. júla 2012

Osadenie ďakovnej tabule má byť riešené tak, aby nebola ohrozovaná možným poškodením pri kosení a súčasne jej výškové osadenie nepoškodzovalo mechanizmus kosačky.

Na tabuli má byť uvedený text: „S vďakou arcibiskupovi Mons. RÓBERTOVI BEZÁKOVI, 2009 – 2012, A.D. 2020“.

Na tému osadenia ďakovnej tabule hovoríme so štatutárkou OZ Kampanila

Ešte pred zverejnením oficiálnych materiálov do zastupiteľstva, ako aj bližších informácií spojených s týmto zámerom, sme oslovili Občianske združenie Kampanila, ktoré požiadalo mesto Trnava o súhlas s použitím pozemku za účelom umiestnenia ďakovej tabule. Odpovede na naše otázky za združenie nám poslala PhDr. Mgr. Alena Heřmánková, štatutárka OZ.

Aké sú dôvody, pre ktoré sa OZ Kampanila, rozhodla umiestniť v Trnave ďakovnú tabuľu Mons. Bezákovi?
– Napriek tomu, že pán arcibiskup Mons. Róbert Bezák je spojený s Trnavou len krátke tri roky, zanechal v životoch mnohých Trnavčanov hlbokú stopu a jeho duchovnou službou pozitívne ovplyvnil životy mnohých.
Rozhodne sme proti stavaniu pomníkov žijúcim osobnostiam. Týmto smerom vôbec neuvažujeme. Naša iniciatíva je motivovaná úplne inak. Chceli by sme len – za všetkých vďačných nemenovaných ľudí – vyjadriť vďaku za vyššie spomenuté dobrá, ktoré vzišli z pôsobenia pána arcibiskupa Bezáka v Trnave. Veď vyjadriť vďaku sa patrí človeku, kým žije. A preto ďakujeme teraz, kým je čas.

Aká je vaša predstava o vizuálnej stránke ďakovnej tabule, kde by mala byť umiestnená?
– Tabuľa je veľmi jednouchá, je na nej len S vďakou arcibiskupovi Mons. Róbertovi Bezákovi, 2009 – 2012, A.D. 2020. Pri jej realizácii sme postupovali presne podľa požiadaviek MsÚ uvedených v predbežnom súhlase s tabuľou zo dňa 16. 4. 2019: aby bola vyhotovená z bronzu (tabuľa je bronzová) a aby bola spracovaná na zodpovedajúcej výtvarnej úrovni (jej autorom je vysokoškolský profesor, sochár). Mesto nás tiež informovalo o tom, že si máme zabezpečiť stanovisko Krajského pamiatkového úradu v Trnave k osadeniu tabule. Aj tento bod sme splnili a dňa 25. 6. 2020 nám Krajský pamiatkový úrad v Trnave vydal kladné stanovisko. Uvádza v ňom, že ďakovná tabuľa bude umiestnená na okraji zatrávnenej plochy pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa. S Krajským pamiatkovým úradom v Trnave i s autorom tabule sme dlho a citlivo hľadali vhodné miesto tak, aby tabuľa nijako nerušila ani umelecký zámer autora sochy Jána Pavla II., ani historický charakter celého priestoru. O umiestnenie tabule v priestore pred katedrálou sme žiadali preto, lebo práve tento chrám sa najviac spája s pôsobením pána arcibiskupa.

Máte stanovený nejaký aspoň približný časový horizont, kedy by ste chceli tabuľu osadiť?
– Ak by sa to podarilo, radi by sme boli, keby to bolo na jar 2021.

Je s touto snahou združenia oboznámený Mons. Bezák?
– Celá iniciatíva vznikla bez jeho vedomia, takže nemal možnosť zaujať k nej postoj.

Apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana informoval listom arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy Mons. Róberta Bezáka o jeho odvolaní na konci júna 2012. Róbert Bezák túto správu zverejnil počas sv. omše 1. júla v Katedrále sv. Jána Krstiteľa.

Trnavským arcibiskupom bol tri roky, od júna 2009 a počas svojho pôsobenia si získal množstvo obdivovateľov a priaznivcov.

V reakcii na odvolanie R. Bezáka sa uskutočnilo nielen v Trnave viacero akcií na jeho podporu, vrátane otvoreného listu vtedajšiemu pápežovi Benediktovi XVI., v ktorom veriaci žiadali o osobné vypočutie odvolaného trnavského arcibiskupa, zváženie jeho ďalšieho pôsobenia, prípadne jeho rehabilitáciu.

Dodnes sa tak nestalo. Róbert Bezák zotrval po svojom odvolaní isté obdobie v kláštore v Taliansku, pôsobil ako učiteľ náboženstva a venoval sa aj publikačnej činnosti.


Takto má vyzerať ďakovná tabuľa po inštalácii

Vizualizácia: OZ Kampanila, Zdroj: Mesto Trnava

VIDEO: R. Bezák oznamuje veriacim svoje odvolanie

Ulož ako PDF
Napísal 2. decembra 2020 11:29. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Spoločnosť, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Pred trnavskou katedrálou chcú umiestniť ďakovnú tabuľu emeritnému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.