reklama

Objekty na Hlavnej 17 pre Kreatívne centrum Trnava začnú kompletne rekonštruovať v lete

Trnavský samosprávny kraj v stredu 9. júna 2021 uzatvoril zmluvu na komplexnú rekonštrukciu objektov na Hlavnej 17 v Trnave s akciovou spoločnosťou DAG Slovakia. V zmodernizovaných priestoroch vznikne Kreatívne centrum Trnava, na čo trnavská župa získala 7,7 milióna eur z eurofondov.

Úspešný uchádzač predložil vo verejnom obstarávaní ponuku vo výške necelých 4,4 milióna eur. Stavebné práce by mali začať v auguste tohto roka a skončiť v decembri 2022.

„Podpisom zmluvy so zhotoviteľom stavebných prác sme urobili ďalší významný krok na ceste k vybudovaniu Kreatívneho centra Trnava. Začiatok búracích prác máme naplánovaný na august tohto roka. Dĺžka trvania celej rekonštrukcie by nemala trvať dlhšie ako 17 mesiacov. Vysúťažená cena je menej ako 4,4 milióna eur, čo je oproti odhadu o 300-tisíc menej,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Kreatívne centrum bude fungovať pod správou župy, no nehnuteľnosti zostanú aj po rekonštrukcii vo vlastníctve mesta Trnava.


Zľava autor projektu rekonštrukcie Pavel Ďurko, zástupca spoločnosti DAG Slovakia Tomáš Saloky a župan Jozef Viskupič na nádvorí budúceho Kreatívneho centra Trnava, 9. júna 2021

Župa investuje do národnej kultúrnej pamiatky v majetku mesta Trnava najviac peňazí, čo sa kultúry týka. Po rokoch bude kompletne zrekonštruovaná od suterénu až po strechu. Prejde citlivou modernizáciou a stane sa bezbariérovou.

Rekonštrukciou prejde exteriér aj interiér, ktorý bude ladený do industriálneho rázu. Navrhnuté sú ateliéry, štúdiá a prednášková sála. Vzniknú oddychové zóny, kancelárie aj obchodné priestory. Kompletne nová bude elektroinštalácia či vzduchotechnika, pribudnú aj výťahy. Dohľad nad rekonštrukciou bude vykonávať Krajský pamiatkový úrad Trnava.

„Koncom októbra minulého roka sme získali 7,7 milióna eur na vytvorenie Kreatívneho centra Trnava. Ide o nový typ inštitúcie, ktorý prispeje k rozvoju podnikateľských zručností v rôznych oblastiach kreatívneho priemyslu. V Trnavskom kraji pôsobí silná komunita hudobníkov, grafikov, výtvarníkov a mladých talentov, ktorí v novom centre nájdu adekvátne podmienky na činnosť,“ dodal župan Viskupič.

Cieľom projektu je vytvorenie priaznivého prostredia na rozvoj kreatívneho talentu a netechnologických inovácií. Jeho dôležitou súčasťou je zabezpečenie rozvoja podnikateľských zručností v rôznych oblastiach kreatívneho priemyslu.

Na tieto účely budú v centre k dispozícii umelecké ateliéry, profesionálne grafické štúdiá, dielne na prácu s drevom a kovom, ako aj hudobné skúšobne a koncertné priestory.

Ulož ako PDF
Napísal 9. júna 2021 20:21. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.