reklama

Dávno minulý život našich predkov na trnavskom vidieku priblíži nová výstava v Západoslovenskom múzeu

V priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave budete môcť od 18. augusta 2022 objavovať dávno minulý svet obyvateľov trnavského vidieka.

Projekt expozície je prioritne zameraný na detských návštevníkov, ktorým jednotlivé oblasti spôsobu života ich predkov priblížia farebné ilustrácie od talentovanej Žanety Aradskej.

Sprievodkyňou im bude kreslená postavička dievčatka v tradičnom trnavskom odeve.

Na veľkej magnetickej tabuli s motívom izby sa malí návštevníci hravou formou dozvedia, na čo slúžili jednotlivé predmety.

Počas prehliadky zistia, čo sa schovávalo v obrovskej drevenej zásobnici zo Smoleníc, prečo majú plužné kolieska k pluhu z Dolného Lopašova každé koliesko inej veľkosti, či ako fungoval vinohradnícky preš na hrozno z Križovian nad Dudváhom.

Do rúk si budú môcť zobrať rozličné keramické nádoby a hádať, na čo sa používali. Obdivovať môžu kováčske mechy z Dolian, alebo maľovaný nábytok, ktorý vytvoril ľudový umelec Heřman Landsfeld.

Staršie deti a dospelí si môžu prostredníctvom QR kódov prezrieť historické fotografie a zistiť ďalšie zaujímavosti.

Slávnostné otvorenie expozície sa uskutoční 18. augusta o 18.00 hodine.

Aneta Vlčková
Autorka a kurátorka expozície

Ulož ako PDF
Napísal 10. augusta 2022 9:35. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.